Kritizovanú výzvu rušia, Plavčan avizoval verejné prezentácie

TA3 SITA TASR
14.8.2017 12:29

Dal rezort školstva milióny eur na výskum firmám bez výskumných kapacít, ako tvrdí opozícia, alebo ide len o nepochopenie problematiky, ako sa bráni Peter Plavčan? Minister školstva sa postavil pred kamery a obhajoval svoj postoj v kauze, ktorá prispela aj k aktuálnym problémom v koalícii.

Upravia systém hodnotenia

Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov. To sú niektoré závery stretnutia ministra školstva so zástupcami výskumných univerzít a priemyslu k téme eurofondov na výskum a inovácie.      

Na stránke ministerstva školstva zverejnili správu, ktorá má podrobne vysvetliť kauzu z pohľadu rezortu školstva:

Plavčan zdôraznil, že je neuveriteľné, čo bolo medializované za posledný týždeň. Podľa neho sa téma eurofondov spolitizovala. Pripomenul, že z ministerstva neodišlo ani euro. „Prvý deň, keď sa objavil list, ktorý som ešte nedostal, bol zverejnený v jednom denníku, som okamžite zastavil obidve výzvy. A neodišlo ani jedno euro. Všetko bolo zastavené tak, aby sa to mohlo pokojne prehodnotiť,“ dodal Plavčan. Zopakoval, že treba si počkať na výsledky vyšetrovania a potom sa prijmú opatrenia.

Neodstúpi, čakajú ho úlohy

Minister zároveň prisľúbil, že firmy, ktoré boli úspešné v ďalšej medializovanej výzve na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier, budú verejne prezentovať svoje zámery a ciele, ktoré chcú naplniť. „Ak tam dôjde k nejakým nejasnostiam, bude najlepšie pre nich, aby odstúpili od tohto projektu,“ dodal Plavčan s tým, že táto prezentácia bude otvorená pre verejnosť.     

Na tému varovného listu, ktorý zaslala Slovensku Európska komisia uviedol, že takéto listy nie zriedkavé. „Ale toto je prvýkrát v histórii, že sa stalo, že sme dostali takýto list na základe medializovaných informácií,“ dodal Plavčan. Minister zároveň doplnil, že pre podozrenia pri rozdeľovaní eurofondov sa odstúpiť nechystá. „No neodstúpim. Mám pred sebou úlohy a o tom, či odstúpim alebo neodstúpim, rozhoduje niekto iný,“ dodal.

Časť projektov vraj nepreplatia

SaS Plavčanovu tlačovú besedu podrobila tvrdej kritike. Podľa predstaviteľov strany by mal zodpovednosť za eurofondy v rezorte prebrať na seba smerácky vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Podľa informácií Branislava Gröhlinga z SaS viaceré projekty z problematických výziev nebudú preplatené a budú stopercentné korekcie. Zopakoval, že za eurofondovú kauzu je zodpovedný Plavčan a SNS, ktorá ovláda rezort školstva. Gröhling spochybnil Plavčanove tvrdenia, že zastavil obe problematické výzvy. Odvolával sa na archív výziev, kde sú podľa Gröhlinga obe výzvy a nie je tam zaznamenané prerušenie ani zastavenie. "Pán Plavčan ešte žiadne výzvy nezastavil," vyhlásil Gröhling.     

Za "absolútne zavádzanie" považuje liberál aj Plavčanovo tvrdenie, že neodišlo ani euro. "V prvej výzve bolo vypodpisovaných viac ako 50 zmlúv. Keď boli zmluvy zverejnené v registri zmlúv, vzniká automaticky nárok na čerpanie," uviedol. Gröhling nerozumie ani argumentu, že varovný list z Európskej komisie je len preventívny nástroj. "Tak prečo bola zrušená druhá výzva?" pýta sa. Poukázal aj na prešetrovanie prípadu. "Ja už mám avízo, že jednotlivé projekty nebudú preplatené, dokonca tam budú stopercentné korekcie," doplnil Gröhling.     

Od ministrovho brífingu očakával, že vyzve firmy na odstúpenie od zmlúv, že odvolá generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry a tiež, že sám odstúpi z funkcie ministra. Keďže sa to nestalo, SaS opätovne avizuje, že v piatok 18. augusta podá opozícia návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej bude chcieť odvolávať ministra Plavčana.      "Mimoriadna schôdza bude testom súdržnosti koalície," doplnil podpredseda SaS Ľubomír Galko, podľa ktorého by najlepšie riešenie boli predčasné voľby. Poukázal na hádky koalície. Takto sa podľa neho krajina spravovať nemá.

Problematické rozdeľovanie peňazí

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva.

Plavčan kritiku opozičníkov i akademických pracovníkov od začiatku odmieta. Všetky procesy budú podľa jeho slov dodržané a súťaže za spolu 600 miliónov eur bude kontrolovať aj Najvyšší kontrolný úrad. Eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj má podľa neho preveriť Európska komisia. Zároveň bol proces schvaľovania projektov v rámci tejto výzvy do ukončenia kontrol pozastavený.

Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy. Európska komisia neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok