Odštartovali prípravy na voľby do VÚC, hlasovať sa bude po novom

TA3
12.8.2017 16:50

Prípravy na novembrové krajské voľby sa začali. Uplynul termín na určenie volebných obvodov pre voľby poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov, na určenie počtu poslancov, a tiež sídiel obvodných volebných komisií.

Zmena systému

Vyplýva to z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR Andreja Danka z 23. júna o vyhlásení volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktorým určil deň konania volieb na sobotu 4. novembra. Z rozhodnutia predsedu parlamentu vyplývajú aj ďalšie lehoty.

Podľa nich sa majú do 5. septembra vytvoriť volebné okrsky a určiť volebné miestnosti. Do 5. septembra majú vzniknúť volebné komisie krajov, ktoré majú po prvý raz zasadnúť do 11. septembra. Volebné komisie nižších stupňov – obvodné a okrskové sa majú vytvoriť do 5. októbra a po prvý raz zasadnúť do 10. októbra.

Poslanci NR SR na jar schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. Novela zákona zmenila dvojkolový systém na jednokolový, v ktorom sa predsedom VÚC stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

Kiska návrh vetoval

Zákonodarcovia návrh schválili už vo februári, ale prezident Andrej Kiska ho vrátil na opätovné prerokovanie. Veto prezidenta v marci poslanci prelomili 80 hlasmi. Podľa hlavy štátu je odôvodnenie takejto zmeny v roku konania volieb nízkou účasťou voličov a úsporou finančných prostriedkov neúplné a skresľujúce.

Ako zdôraznil Kiska, slabý záujem je aj problémom prvého kola, v ktorom žiaden kandidát v doterajších voľbách nezískal viac ako 15 percent hlasov oprávnených voličov. Nízka účasť býva po každých krajských voľbách predmetom politickej diskusie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok