Severokórejská raketa dlhého doletu krátko po vypustení dopadla do mora

TASR, TA3
13.4.2012 06:43

Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď raketa Unha-3 po niekoľkých minútach letu spadla do mora. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské a japonské zdroje.

Severokórejská raketa dlhého doletu krátko po vypustení dopadla do mora
SITA

Podľa japonskej televíznej stanice NHK, ktorá citovala japonského ministra dopravy, sa raketa rozlomila na štyri kusy po približne 120-kilometrovom lete. Dopadla údajne do mora pri západnom pobreží Kórejského polostrova.

"Juhokórejská a americké tajné služby zistili, že sa odpal rakety nevydaril," uviedol hovorca juhokórejského ministra obrany podľa agentúry Reuters.

Raketa bola podľa juhokórejského ministerstva obrany vystrelená o 07:39 h miestneho času (00.39 SELČ) z nového odpaľovacieho centra na západnom pobreží KĽDR pri hraniciach s Čínou.

Rakety Unha-3 mala podľa KĽDR vyniesť meteorologickú družicu do vesmíru. Pchjongjang jej vypustením porušil sankcie OSN uvalené na komunistickú krajinu s cieľom zabrániť jej vo vývoji balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice.

Odpálenie rakety, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti stého výročia narodenia zakladateľa komunistickej krajiny Kim Ir-sena, vyvolalo medzinárodnú kritiku pre obavy, že pôjde o skrytý test raketovej technológie.
V reakcii na incident sa stretne Bezpečnostná rada OSN, aby prerokovala postup v reakcii na najnovšie kroky KĽDR, potvrdili to agentúre AP nemenovaní diplomati členských štátov BR OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok