Eiffelovku museli evakuovať pre muža prepusteného z psychiatrie

TA3 TASR
6.8.2017 11:03

Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž museli v noci úplne evakuovať po tom, čo sa tam o bližšie nešpecifikovaný útok pokúsil ozbrojený muž.

Eiffelovku museli evakuovať pre muža prepusteného z psychiatrie
SITA/AP

Mladý Francúz, ktorého parížska polícia zatkla, keď sa pokúšal s nožom dostať k Eiffelovej veži, tvrdí, že chcel napadnúť vojaka a podľa vlastných slov bol v kontakte s extrémistickou organizáciou Islamský štát, ktorá ho na to naviedla. Informoval o tom zdroj blízky vyšetrovaniu.

Polícia v súvislosti s týmto tvrdením pristupuje k incidentu ako k pokusu o teroristický útok, zatiaľ čo pôvodne ho klasifikovala len ako bežný zločin osoby s psychickými problémami, keďže mladíka nedávno prepustili z psychiatrickej nemocnice. Muž sa narodil v roku 1998 v Mauritánii, ale má francúzske občianstvo. Jeho meno nezverejnili.

Narušiteľa sa podarilo veľmi rýchlo premôcť a zadržať, uviedla rozhlasová stanica RFI s odvolaním sa na vyhlásenie prevádzkovateľa tohto monumentu. Muž oblečený v tričku parížskeho futbalového klubu Paríž St. Germain vytiahol na kontrolnom stanovišti nôž a kričal "Alah je veľký!".

Eiffelova veža bola v sobotu nasvietená vo farbách PSG, kam za rekordnú sumu 222 miliónov eur prestúpil brazílsky futbalista Neymar. Vo Francúzsku platí po vlaňajších novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, výnimočný stav.

Incident sa vyšetruje ako bežný zločin. Úrady nepredpokladajú, že muž bol vzhľadom na svoje psychické problémy súčasťou teroristickej siete alebo svoj čin plánoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok