Rybaničov prípad išiel na súd ako v banánovej republike, tvrdí SaS

TA3 SITA
1.8.2017 12:28

Za kompletne protizákonný považujú v SaS vyšetrovací spis proti Filipovi Rybaničovi, ktorý si mal ako zamestnanec banky protizákonne pozrieť účet ministra Roberta Kaliňáka. Prípad ide na súd, čo sulíkovci prirovnávajú k pomerom v banánových republikách.

Kompletne protizákonný spis?

Vyšetrovací spis proti Rybaničovi, ktorý si mal ako zamestnanec banky protizákonne pozrieť účet ministra Roberta Kaliňáka a ďalšie účty, je kompletne protizákonný. Vyhlásili to na tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita. Prípad sa podľa nich preto nemal dostať pred súd.     

"Zo strany policajného vyšetrovateľa nebol produkovaný čo i len jediný zákonný a procesne použiteľný dôkaz, ktorý by potvrdzoval trestnoprávny charakter oznámeného skutku," uviedol poslanec Jozef Rajtár. Dokazovať to má analýza právnej zástupkyne Rybaniča Evy Mišíkovej.  "Na základe takto zisteného skutkového stavu nie sú splnené podmienky na podanie obžaloby. Spis je podľa právnej analýzy kompletne, úplne celý protizákonný. Napriek tomu bol prokurátorom Alexandrom Bergerom posunutý na súd ako v banánovej republike," kritizoval Rajtár.

Obžalovaný z ohrozenia bankového tajomstva

Rybanič je obžalovaný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného a daňového tajomstva. Jeho právna zástupkyňa žiadala súd, aby obžalobu odmietol a vrátil ju prokurátorovi. Podľa nej jej totiž predchádzalo porušenie práva na obhajobu jej klienta a ďalšie závažné chyby. Sudkyňa aj napriek tomu vytýčila pojednávanie. To sa začne vo štvrtok.     

Podpredseda SaS Ľubomír Galko považuje vyšetrovanie Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca Rajtára, za pomstu. "Je to osobná pomsta Roberta Kaliňáka a predsedu vlády Fica a zároveň je to výhražný odkaz všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí by chceli bojovať proti korupcii tým, že začnú od smrdiacej hlavy," odôvodnil, prečo sa rozhodli zverejniť informácie o pochybeniach orgánov činných v trestnom konaní ešte pred procesom. Podľa analýzy Mišíkovej vydal vyšetrovateľ uznesenie o začatí trestného stíhania, aj keď v tom čase neexistoval dôkaz, že by Rybanič prezeral bankové účty s úmyslom vyzradiť informácie nepovolanej osobe. Nezákonne mala byť vykonaná aj prehliadka bytu a auta Rybaniča, nakoľko príkaz na ňu nebol náležite odôvodnený.

Prezrel si Kaliňákove účty

Rajtár informoval aj o tom, že podľa analýzy boli jeho asistentovi nezákonne zhabané a niekoľko týždňov držané všetky jeho záznamové zariadenia vrátane poslaneckého počítača Rajtára. Spracovávať ich mal znalec bez príslušného oprávnenia na skúmanie softvéru. "Napriek tomu skúmal to, čo bolo nahraté na týchto zariadeniach a celé to aj tak dopadlo. Počítače, telefóny, USB kľúče boli vrátené nefunkčné," ozrejmil. "Prípad bol vedený účelovo tak, že motiváciou bolo prenasledovať účelovo človeka, ktorý zjavne narušil mafiánsky systém vedenia štátu, pričom sa odhalilo prepojenie medzi Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom, daňovým podvodníkom," doplnil opozičný poslanec.     

Rybaniča zadržala Národná kriminálna agentúra vlani v júni. Ako zamestnanec Tatrabanky si mal pozrieť účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka, bývalého ministra dopravy Jána Počiatka a podnikateľov Ladislava Bašternáka a Mariána Kočnera. Tým poukázal na prepojenie Kaliňáka s Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. K činu sa na polícii priznal. Pre médiá však uviedol, že to bolo pod nátlakom.

MV: Saskári nerozumejú priebehu trestného konania

Na tlačovú besedu poslancov SaS zareagovalo aj ministerstvo vnútra. Saskári podľa tlačového odboru rezortu vnútra nerozumejú priebehu trestného konania.

"Trestné oznámenie v tejto veci podávala Tatrabanka. Minister vnútra v tejto veci vystupuje ako poškodený, má teda právo ako ktorýkoľvek iný občan v tomto postavení nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu. A to bol aj tento prípad. Do žiadneho vyšetrovania nikdy nezasahoval ani nezasahuje. Vyšetrovateľ pracuje pod dozorom prokuratúry a prokurátor je ten, kto podáva obžalobu na súd, nie minister vnútra. Súd obžalobu buď prijme, alebo neprijme. A jedine súd môže rozhodnúť o vine alebo nevine," píše sa v stanovisku ministerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok