Do hlasovania o eurovale zostávajú dva dni

TA3
9.10.2011 13:52

Koalíciu stále držia v šachu liberáli z SAS.

Do hlasovania o eurovale zostávajú dva dni

Sulíkovci bez nimi navrhnutého kompromisu, euroval nepodporia a ich poslanecký klub bude hlasovať ako jeden muž. Premiérka v minulosti pripustila, že môže spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde a rovnaké úvahy sa ozvali aj z ďalších koaličných strán.

Krátko pred skončením súčasnej misie tzv. trojky v Aténach sa črtá biedny obraz stavu gréckych reformných snáh. "Grécko sa dostalo na križovatku," povedal pre dnešné vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag Poul Thomsen, vedúci delegácie Medzinárodného menového fondu (MMF). Ďalšími členmi trojky sú zástupcovia Európskej únie a Európskej centrálnej banky (ECB). Bez ich súhlasu nedostanú Atény ďalšiu tranžu zo schváleného rámcového úveru 109 miliárd eur na prekonanie hlbokej finančnej krízy.


Predstaviteľ Grécka v MMF Panagiotis Rumeliotis pre noviny Imerisia spresnil, že Grécko je na križovatke preto, lebo v dôsledku výraznejšieho účinku krízy potrebuje viac peňazí. Jeho situácia sa dá riešiť buď tým, že dostane od členov trojky viac než je schválený rámcový program pomoci, ale výraznejšie sa znížia pohľadávky jeho medzinárodných veriteľov. Treťou možnosťou je, že sa súkromný sektor bude podieľať na nových úveroch. Súkromný sektor sa však zvýšeniu svojej angažovanosti bráni. Banky uvádzajú, že v druhom štvrťroku tohto roku odpísali zo svojich pohľadávok v Grécku najmenej 21 %.


Thomsen dodal, že je zrejmé, že program nebude účinný, pokiaľ sa úrady dôslednejšie nepustia do štrukturálnych reforiem. Ich doterajšie úsilie je málo efektívne.


Vedúci delegácie EÚ v trojke Matthias Mors kritizoval vládu Jorgosa Papandrea za pomalú realizáciu úsporných plánov. "Gréci veria, že stačí, ak sa fabrikujú zákony. Ale ich realizácia si vyžaduje čas. Ale často chýbajú ešte aj správne štruktúry, napríklad v správe daní".


Členovia trojky sú v Aténach vystavení útokom a nepriateľstvu. Vedúci jednotlivých delegácií podľa vlastných slov už nevychádzajú z domov bez ochranky a aj na krátke cesty sa z bezpečnostných dôvodov presúvajú autami.


Trojka má dospieť k záveru, či sa poskytnú Grécku do konca októbra ďalšie prostriedky, alebo nie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok