Gašparovič a Türk sa zhodli: Slovensko si so Slovinskom v zahraničí už nemýlia

TASR
12.4.2012 22:43

Slovensko si so Slovinskom napriek podobnému názvu a štátnej vlajke už v zahraničí nemýlia. Zhodli sa na tom na dnešnej tlačovej konferencii prezidenti Ivan Gašparovič a Danilo Türk.

Gašparovič a Türk sa zhodli: Slovensko si so Slovinskom v zahraničí už nemýlia
SITA

Ako dodala slovenská hlava štátu, zo začiatku sa to stávalo. Pripomenul jeho návštevu Talianska, kde mu v rámci privítacieho ceremoniálu hrali namiesto slovenskej hymny slovinskú. V súčasnosti už to tak nie je. "Myslím si, že všetci tí, ktorí majú čo do svetovej politiky hovoriť, vedia, kde sú naše krajiny," konštatoval.
Podľa neho je dôležité to, že si oba štáty rozumejú, pričom v rámci Európskej únie zastávajú rovnaké názory a pri dôležitých veciach vždy nájdu spoločnú reč.

Jeho slovinský partner sa za obdobie, počas ktorého zastáva svoj úrad, ešte nedostal do situácie, keď by si Slovensko a Slovinsko niekto pomýlil. Nestalo sa mu to ani za dlhé roky, keď pôsobil v Organizácii Spojených národov (OSN). "Domnievam sa, že môžeme byť úplne pokojní v súvislosti s touto otázkou. Určite nepríde k nejakej výmene dlhov alebo pohľadávok. Ak by sa tak stalo, tak v rámci určitých protokolárnych záležitostí to môžeme brať ako úsmevnú historku," podotkol s úsmevom Türk.

Türk je spolu s manželkou Barbarou na oficiálnej dvojdňovej návšteve SR. V piatok 13. apríla vystúpia obaja prezidenti spolu s  chorvátskou hlavou štátu Ivom Josipovičom na medzinárodnom fóre Globsec k téme budúcnosti Európy a transatlantickej spolupráce.

Poobede sa slovinský prezident v sprievode svojho hostiteľa presunie do Banskej Bystrice, kde ich na radnici privíta primátor Peter Gogola. Spoločne si prezrú mesto a položením vencov k pamätníku SNP si uctia pamiatku obetí druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok