S vekom priberáme. Obrovská štúdia zistila, ako to ovplyvní zdravie

TA3
30.7.2017 20:00

Ľudia s pribúdajúcim vekom zväčša pomaly priberajú. Mnohým sa to zdá prirodzené, obrovská štúdia však zistila, že by sme to nemali brať na ľahkú váhu. Aj pár kilogramov navyše má výrazný vplyv na zdravotný stav.

S vekom priberáme. Obrovská štúdia zistila, ako to ovplyvní zdravie
ČTK/Ramík Drahoslav

Prvá štúdia svojho druhu

Starnutie so sebou prináša aj nárast počtu kilogramov. Jedným z dôvodov je spomaľovania metabolizmu - udržanie si pôvodnej váhy si jednoducho vyžaduje väčšiu disciplínu. Úsilie však stojí za to, potvrdili odborníci po novom výskume.

Vedci z Harvardu sa bližšie pozreli na množstvo dát nazbieraných za viac ako 35 rokov od 120 tisícov Američanov, aby si overili súvislosť priberania a zdravia človeka. Porovnanie potvrdilo, že aj mierne zvýšenie telesnej hmotnosti v dospelosti súvisí so zvýšeným výskytom chronických ochorení ako sú cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a rakovina.

"Naša štúdia je prvá svojho druhu, ktorá systematicky skúma spojenie nárastu hmotnosti v rannej a strednej dospelosti s najvýznamnejšími zdravotnými rizikami neskôr počas života," povedal autor Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie na Harvardovej univerzite.

Problémom aj pár kíl navyše

Údaje od desaťtisícov ľudí ukázali, že väčšina Američanov v rozmedzí 18 až 55 rokov získala na váhe. Ženy v priemere 10 kilogramov a muži viac ako 8 kilogramov. Tí, ktorým sa podarilo udržať si stabilnú hmotnosť a nepribrali viac ako 2,5 kilogramu, si môžu pogratulovať.

"Každé zvýšenie telesnej hmotnosti o päť kilogramov bolo spojené s nárastom rizika cukrovky druhého typu o 30 percent," vysvetlil autor. Cukrovka však nie je jediné riziko. O 14 percent sa zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a o 8 percent riziko kardiovaskulárnych ochorení. S päťkilogramovým priberaním súvisí aj šesťpercentný nárast rizika rakoviny.

Keď nemôžete schudnúť, nepriberajte

Aj táto štúdia, hoci čerpá z veľkej vzorky populácie, má svoje „muchy“. Ľudia poskytujúci svoje dáta si museli spomenúť na svoju váhu z doby, keď boli na prahu dospelosti, takže zrejme neposkytli úplne presné čísla.

Výsledky však podporil aj iný výskum z Texaskej univerzity. Na začiatku preverili zdravotný stav, kondíciu srdca a váhu viac ako tisícky dobrovoľníkov. O sedem rokov sa na nich pozreli opäť a magnetická rezonancia odhalila, ako sa ich srdce zmenilo. Stačilo zvýšiť svoju telesnú váhu o päť percent a ľavá srdcová komora sa zväčšila a mala zníženú schopnosť pumpovať krv, pretože jej steny boli hrubšie.

Dobrou správou z tejto štúdie je, že aj malé zníženie hmotnosti môže mať vplyv na zlepšenie stavu srdca. Najdôležitejšie je znovu nepriberať. "Keď nemôžete schudnúť, zamerajte sa na to, aby ste nenaberali ďalšiu váhu," radí kardiológ Ian Neeland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok