Merkelová je jediná, kto drží pokope slobodný svet, tvrdí bavorský premiér

TA3 TASR
23.7.2017 22:07

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera jedinou osobnosťou, ktorá drží pohromade slobodný svet. Seehofer pritom kancelárku často kritizoval najmä za jej postoje k migračnej kríze. Teraz ju označil za kotvu stability.

Zaryto konzervatívna bavorská strana CSU je sesterskou stranou kresťanských demokratov, vedených Merkelovou. Seehofer sa takto vyjadril pri predstavovaní takzvaného Bavorského plánu CSU, a to pred blížiacimi sa septembrovými parlamentnými voľbami v Nemecku. Manifest Bavorský plán okrem iného požaduje stanovenie hornej hranice pre počet utečencov prijatých v Nemecku - túto politiku však Merkelová odmieta.

Napriek tomu mal Seehofer iba slová chvály o diplomatických schopnostiach Merkelovej. "Ona je - môžem to povedať z vlastných skúseností - nesmierne dobrý líder," povedal Seehofer a dodal, že Merkelová je kotvou stability.

Cieľom Bavorského plánu - druhého, ktorý CSU vypracovala od roku 2013 - je načrtnúť všetky body, v ktorých sa táto strana nedokázala dohodnúť s CDU, a preto neboli zahrnuté do spoločného manifestu. "Integrácia utečencov do spoločnosti sa nedá dosiahnuť bez stanovenia ich maximálneho počtu," povedal Seehofer. Avšak neadresoval Merkelovej žiadnu vyhrážku, že CSU nevstúpi do koalície s CDU, ak táto požiadavka nebude splnená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok