Zrušili deľbu moci? Poľsko schválilo ostro kritizovanú reformu

TA3 ČTK TASR
20.7.2017 15:32

Poľský parlament schválil kontroverzný zákon o reorganizácii najvyššieho súdu, hoci sa jeho návrh stal predmetom širokej medzinárodnej kritiky, a to aj zo strany Európskej komisie.

Podľa odporcov sa ruší deľba moci

Justičná reforma podľa jej odporcov v Poľsku ruší deľbu moci. Podľa denníka Gazeta Wyborcza pre prijatie zákona hlasovalo vo 460-člennom parlamente 235 poslancov. Proti spornému normatívnemu aktu sa postavilo 192 zákonodarcov, zatiaľ čo 23 sa hlasovania zdržalo.

Ak uvedený legislatívny návrh schváli aj Senát, ktorý taktiež kontroluje vládna strana, poputuje na podpis k prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Ten pri svojich rozhodnutiach doposiaľ vždy postupoval v duchu straníckej línie vládnej strany Právo a spravodlivosť.

Ostrá kritika aj z Únie

Vládny návrh zákona o najvyššom súde ostro kritizovala nielen poľská opozícia, ale aj EÚ. Kritici návrhu vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc, ktorá tak stratí svoju nezávislosť. Návrh zákona predložila minulý týždeň do parlamentu strana PiS, ktorej líder Jaroslaw Kaczyňski tvrdí, že justičný systém v Poľsku je zastaraný, neefektívny a potrebuje reformu a nové tváre, keďže v ňom stále pôsobia ľudia z komunistických čias. Časť kritikov zákona tieto jeho argumenty uznáva, ale iní, ako aj samotní sudcovia, ich označili za nesprávne.

Navrhovaná legislatíva fakticky podriaďuje najvyšší súd ministerstvu spravodlivosti. V zmysle návrhu by totiž mali sudcovia najvyššieho súdu odísť do dôchodku po dovŕšení 65. roku života s výnimkou takých, ktorých ponechá vo funkcii minister spravodlivosti. Návrh zákona o najvyššom súde v Poľsku vyvolal búrlivú diskusiu a novú vlnu pouličných protestov. Európska komisia varovala vládu vo Varšave, že dôsledkom prijatia kontroverznej právnej normy by mohlo byť rozhodnutie Bruselu odňať Poľsku jeho hlasovacie práva v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok