V4 zabojuje za kvalitnejšie potraviny, Fica vyslala do Bruselu

TA3 TASR
19.7.2017 15:44

Otázka dvojakej kvality potravín v Európskej únii a vytvorenie spoločnej skupiny na boj proti terorizmu. Toto boli dve hlavné témy rokovania premiérov krajín Vyšehradskej štvorky na summite v Budapešti.

Nesúhlasia s príslušnou legislatívou

Premiéri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska - Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán, Beata Szydlová a Robert Fico - rokovali v Budapešti okrem iného aj o otázke rozdielnej kvality potravín a tovaru. Slovenského ministerského predsedu poverili, aby na budúci týždeň rokoval o tejto problematike v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

"To, čo sa deje v oblasti dvojitej kvality potravín, začína byť medzinárodný škandál. Ľudia to veľmi oprávnene v našich krajinách vnímajú ako urážku," zdôraznil Fico. Podľa jeho slov nejde ani tak o samotnú kvalitu, ktorá je na prvom mieste z hľadiska bezpečnosti potravín, ale o pocit ľudí, že sú občanmi druhej kategórie.

"Budem veľmi razantne žiadať v mene V4 predsedu EK, aby Komisia pristúpila urýchlene k zmenám príslušnej legislatívy, pretože toto sú neférové praktiky, ktoré nás poškodzujú a ktoré predovšetkým vyvolávajú veľkú mieru nedôvery a nevôle medzi našimi občanmi," uzavrel predseda slovenskej vlády.

Nevynechali ani migráciu

Sobotka v tejto súvislosti podčiarkol, že V4 chce dosiahnuť zmenu regulácie na európskej úrovni. Ku vzťahom medzi EÚ a Izraelom poznamenal, že ich posilnenie a rozvoj vzájomnej spolupráce je obojstranným záujmom. "Treba odstrániť existujúce prekážky," dodal český premiér.

Podľa predsedníčky poľskej vlády sa V4 bude musieť v spoločných rokovaniach venovať popri otázke dvojakej kvality potravín aj otázke práce v zahraničí. Szydlová pripomenula, že premiéri krajín V4 sformulovali spoločný list talianskemu premiérovi Paolovi Gentilonimu v súvislosti s migračnou krízou v stredomorskej oblasti.

Vyjadrili v ňom presvedčenie, že treba odstrániť dôvody migrácie, a súčasne sa zaviazali, že prispejú k európskym a talianskym snahám zastavenia migrácie smerujúcej z Líbye a iných krajín severnej Afriky do Európy, najmä do Talianska. Podľa krajín vyšehradského zoskupenia treba identifikovať skutočných žiadateľov o azyl ešte pred ich vstupom na územie EÚ a vonkajšie hranice Únie treba prísne chrániť.

Boj proti terorizmu

Na návrh izraelského premiéra Benjamina Netanjahua tiež založí Izrael spolu s krajinami Vyšehradskej štvorky pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu. Oznámil to Viktor Orbán po stretnutí s Netanjahuom v Budapešti. Ďalšou spoločnou pracovnou skupinou, na ktorej zriadení sa účastníci summitu dohodli, bude skupina pre spoluprácu v oblasti technológií.

Predseda izraelskej vlády pozval premiérov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska na budúci rok na návštevu Izraela. Podľa slov Netanjahua je spolupráca s Izraelom v boji proti terorizmu a v oblasti inovácií záujmom Európy i krajín vyšehradského zoskupenia. "Je načase prehodnotiť vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniou," konštatoval izraelský premiér.

Orbán dodal, že v tejto spolupráci by kritiku mali nahradiť pragmatické vzťahy. "Dnešné stretnutie V4 a premiéra Izraela je dobrým príkladom pre celú EÚ. Som veľmi rád, že V4 dnes spoločne vyhlásila, že má záujem na konaní (zasadnutia) asociačnej rady medzi Izraelom a EÚ čo najrýchlejšie. Som veľmi rád, že sme príkladom krajín, ktoré majú záujem nielen možno niekoho poučovať, ale predovšetkým počúvať," povedal Robert Fico, ktorý ocenil Netanjahuove informácie o situácii na Blízkom východe, ale i jeho slová o perspektíve vzťahov medzi Izraelom a EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok