OBSE má nového generálneho tajomníka, stal sa ním Švajčiar Greminger

TA3 TASR
18.7.2017 15:49

Novým generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa stal švajčiarsky diplomat Thomas Greminger.

Nominácie odobrila Ministerská rada

Na jeho mene sa pred týždňom po mesiacoch dohadovania zhodli šéfovia diplomacií 57 krajín OBSE na neformálnej schôdzke v rakúskom meste Mauerbach. Nominácie odobrila Ministerská rada OBSE.

Dnes bola schválená aj nominácia bývalej islandskej ministerky zahraničných vecí Ingibjörg Sólrún Gísladóttir za riaditeľku Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva. Funkciu predstaviteľa OBSE pre slobodu médií bude zastávať bývalý francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Harlem Désir.


Funkčnosť je najdôležitejšia

Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny sa stal taliansky diplomat Lamberto Zannier, doterajší generálny tajomník OBSE.

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, ktorý je momentálne predsedajúcim OBSE, vo svojom vyhlásení vyjadril radosť z potvrdenia nominácií na posty v OBSE, pretože sú podľa neho kľúčové pre funkčnosť tohto zoskupenia. V tejto súvislosti ocenil konštruktívnu účasť všetkých členských krajín OBSE na záverečných rokovaniach o nomináciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok