Referendum proti prezidentovi Venezuely poznačili ostré konflikty

TA3 TASR
17.7.2017 00:20

Ozbrojenci na motocykloch strieľali do davu pred jednou z volebných miestností vo Venezuele. Pri streľbe zrejme prišiel o život najmenej jeden človek a ďalší boli zranení. Venezuelská opozícia usporiadala neoficiálne referendum, ktorým chce zvýšiť tlak na prezidenta Nicolása Madura.

Zámerom symbolického plebiscitu, v ktorom sa občanov pýtajú na názor ohľadom Madurovho plánu na sporný nový kongres, je podkopať prezidentovu pozíciu na pozadí pretrvávajúcej hospodárskej krízy a niekoľkomesačných protivládnych demonštrácií, ktoré si vyžiadali už zhruba 100 mŕtvych.

Hlasujúci majú k dispozícii 2000 provizórnych volebných miestností po celej krajine. Akcia je všeobecne vnímaná ako občiansky vzdor voči nedostatku potravín a bezuzdnej inflácii, pričom vylúčený nie je ani následný celoštátny štrajk alebo iné eskalované akcie zamerané voči Madurovi.

Na referende sa zúčastňujú aj Venezuelčania žijúci mimo svojej vlasti. Občania odpovedajú tiež na otázku, či si prajú predčasné voľby pred vypršaním Madurovho mandátu v roku 2018, ako aj na otázku, či by mali súčasnú ústavu chrániť ozbrojené sily.

Kritici tvrdia, že plány venezuelskej vlády na zostavenie nového kongresu by mohli viesť k zmene ústavy a nastoleniu diktatúry. Obávajú sa tiež, že by tak mohlo dôjsť k ďalšiemu oslabeniu Národného zhromaždenia - zákonodarného telesa, ktoré majú v súčasnosti pod kontrolou opoziční politici. Maduro označil referendum za "bezvýznamné" a vyzval obyvateľov, aby podporili nový kongres v oficiálnom hlasovaní 30. júla. Podľa neho ide o jediný spôsob, ako vytrhnúť Venezuelu z krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok