Volko si suverénne zabehol po zlato, a to s novým slovenským rekordom

TA3 TASR
15.7.2017 18:57

Slovenský šprintér Ján Volko na ME atlétov do 23 rokov pripojil k striebru na 100 m suverénnym spôsobom zlatú medailu na dvojnásobnej trati. V poľskej Bydgoszczi finišoval vo finále behu na 200 m v novom slovenskom rekorde a rekorde šampionátu 20,33 sekundy a stal sa jednou z najväčších osobností šampionátu v najkratších disciplínach.

Volko rozdrvil konkurenciu

Druhý skončil Francúz Gautier Dautremer v osobnom rekorde 20,66 a tretí Nemec Roger Gurski 20,70. Ján Volko postúpil do finále z druhého miesta, keď ho zdolal jedine Nór Jonathan Quarcoo, bronzový zo stovky.

Volkov národný rekord v semifinále 20,54 ho favorizoval na medailu a trúfať si mohol na zlato, aj keď 20,39 Quarcoa zo semifinále vzbudzovalo veľký rešpekt. Od štvrtka počas troch dní musel zvládnuť už šiesty štart, čo sa mohlo odraziť aj na únave. Volko však bežal fantasticky, s reakčným časom 0,158 sekundy výborne vybehol z blokov a doslova rozdrvil konkurenciu, s obdivuhodným ďalším zlepšením národného rekordu o 0,21 sekundy.

"Tak to som naozaj nečakal, že to bude až také rýchle," zdôveroval sa zo svojich pocitov Ján Volko. "Nebolo to jednoduché, už šiesty štart na šampionáte ma dosť unavil, všetko som však dohnal bojovnosťou a snahou bežať čo najrýchlejšie. Toto finále považujem za životné, boli to najvydarenejšie preteky celej mojej kariéry."

Vylepšil predchádzajúci rekord

Volkovi pri rekordnom behu pomohol regulárny vietor do chrbta 1,6 m/s. Predchádzajúci rekord šampionátov Brita Chrisa Lamberta, zhodou okolností v Bydgoszczi 2003, zlepšil o 0,01 s.

Slovenská atletika vo vekovej kategórii do 23 rokov má po zlatej dvojstovke Jána Volka na svojom historickom konte už sedem medailí (3-2-2). Zaslúžili sa o ne piati atléti, hlavne guliar Mikuláš Konopka, ktorý sa pozlátil v Göteborgu'99 i Amsterdame'01. Okrem neho medaily vybojovali v Amsterdame'01 bronzový kladivár Miloslav Konopka, v Bydgoszczi'03 strieborná v behu na 800 m Lucia Klocová, pred desiatimi rokmi v Debrecíne'07 bronzový kladivár Marcel Lomnický a teraz v Bydgoszci strieborný na stovke a senzačne zlatý na dvojstovke 20-ročný Volko.

Zverenec Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka v BK HNTN Bratislava v tomto roku kráča od úspechu k úspechu. V halovej sezóne na ME v Belehrade sa radoval v marci z nečakaného striebra a teraz v Bydgoszczi vynikol dvakrát medailovo, so striebrom a zlatom aj na mládežníckom vrchole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok