Trump ohľadom klimatickej dohody: Niečo by sa mohlo stať

TA3 TASR
13.7.2017 16:44

Francúzsko a Spojené štáty sa dohodli na spoločnom postupe pri hľadaní riešenia situácie v Sýrii a budúceho usporiadania v tejto krajine. Po rokovaní s americkým prezidentom Donaldom Trumpom to vo štvrtok v Paríži vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Trump neprekvapil

Ako Macron dodal, s americkým prezidentom si rozumeli v téme "boja proti globálnej hrozbe a nepriateľom, ktorí sa nás snažia destabilizovať". Na druhú stranu, témou, v ktorej k žiadnej zhode neprišlo, je otázka klimatických zmien, povedal po rokovaní Macron.

Predmetom rozhovorov amerického prezidenta s jeho francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom boli stratégie boja proti terorizmu, riešenie situácie v Sýrii, ako aj rozdielne názory oboch predstaviteľov na klimatické zmeny či voľný obchod.

Macron rozhodnutie Trumpa rešpektuje

Americký prezident Donald Trump dnes ohľadom parížskej klimatickej dohody, od ktorej USA odstúpili, vyhlásil, že "by sa niečo mohlo stať". Šéf Bieleho domu to povedal na tlačovej konferencii so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, informuje agentúra AP.

"Niečo by sa mohlo udiať, čo sa týka parížskej dohody. Uvidíme, čo sa stane, ale budeme o tom hovoriť v nastávajúcom čase. Ak sa to stane, bude to skvelé, ak nie, bude to taktiež v poriadku," uviedol Trump.

Macron vyhlásil, že rešpektuje Trumpov predvolebný sľub týkajúci sa odstúpenia USA od tejto dohody. Vyjadril však nádej, že ohľadom predmetnej témy bude spolupráca pokračovať. Trumpovo rozhodnutie o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody vyvolalo vo svete búrku nevôle.


Pochválil Macronovu manželku

Trump strávil v spoločnosti Macrona vo štvrtok v Paríži niekoľko hodín. Francúzske médiá rozoberajú okrem iného jeho výroky, ktorými sa pokúšal zložiť kompliment francúzskej prvej dáme Brigitte Macronovej, no vyslúžil si za ne skôr kritiku a posmech na sociálnych sieťach.

V priamom prenose z Trumpovej návštevy, ktorú naživo prenášali na facebookovom profile francúzskej vlády, bolo Trumpa v jednu chvíľu počuť, ako Brigitte Macronovej hovorí, že je "vo veľmi dobrej forme". Tú istú vetu vzápätí zopakoval aj Macronovi, načo sa otočil naspäť k jeho manželke a povedal: "Nádherná."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok