V Poľsku prebiehajú parlamentné voľby

TA3, TASR
9.10.2011 13:40

Za chladného jesenného počasia sa dnes o 07.00 h v celom Poľsku otvorili volebné miestnosti.

V Poľsku prebiehajú parlamentné voľby

O budúcom personálnom zložení parlamentu a nepriamo tak i o budúcej vláde krajiny rozhodne v dnešnom hlasovaní viac ako 30,6 milióna oprávnených voličov.


Vo volebných miestnostiach má urny k dispozícii takmer 26.000 volebných obvodov. Viac ako 840 ľudí požiadalo o možnosť hlasovať mimo volebných miestností; 43 nevidomých využije pri tejto príležitosti volebné lístky s Braillovým slepeckým písmom. V zahraničí sa do parlamentných volieb zapojí takmer 60.000 Poliakov.


Vzhľadom na fakt, že výsledky prieskumov verejnej mienky signalizovali aj v priebehu uplynulých dní značný podiel nerozhodnutých voličov, sú predvolebné prognózy veľmi ťažké.


Prevahu v preferenciách mala však podľa výsledkov ostatných prieskumov verejnej mienky vládna strana premiéra Donalda Tuska Občianska platforma (PO). Do parlamentu by sa podľa nich mali dostať ešte štyri ďalšie politické subjekty, a to Právo a spravodlivosť (PiS), Hnutie na podporu Palikota (RPP), Zväz demokratickej ľavice (SLD) a Poľská ľudová strana (PSL).


Politickí analytici už pred samotným volebným dňom upozorňovali, že pre vznik budúcej vlády bude mať rozhodujúci význam percentuálny zisk PSL, ktorá sa môže stať v budúcnosti tak koaličným partnerom PO, ako aj najsilnejšej opozičnej strany PiS.


Dôležitým faktorom môže byť tiež volebná účasť, s ktorou majú v Poľsku už tradične ťažkosti. Aj v posledných prieskumoch vyjadrovalo najmenej 14 percent respondentov presvedčenie, že k urnám nepôjde; ďalšia pätina respondentov - 20 percent - účasť vo voľbách ešte pred niekoľkými dňami zvažovala.


Pozornosť nielen médií bude dnes pútať viacero atraktívnych súbojov kandidátov: napríklad v hlavnom meste Varšava duel lídrov PO a PiS, Donalda Tuska a Jaroslawa Kaczynského. Pred štyrmi rokmi tu súčasného premiéra podporilo okolo 534.000 voličov, kým jeho predchodcu na čele poľskej vlády a dnešného ostrého kritika "iba" necelých 273.000 občanov.


Volebné miestnosti sa uzavrú o 21.00 h a krátko nato by mali byť známe prvé odhady volebných výsledkov.

Štáb televízie TA3 sleduje vývoj situácie a priebeh volieb u našich severných susedov.

Situáciu v Poľsku približuje politológ Juraj Marušiak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok