Čo priniesol summit G20? Dohodu aj výnimku v otázke fosílnych palív

TA3
8.7.2017 12:52

Účastníkom summitu G20 v Hamburgu sa podľa agentúry Reuters podarilo nájsť cestu k spoločnému záverečnému vyhláseniu. Rozdielne postoje v otázke realizácie parížskej klimatickej dohody medzi Spojenými štátmi a zvyšnými 19 krajinami sa dostali do záverečného komuniké summitu.

Štáty okrem USA v komuniké konštatujú, že historickú dohodu chcú "rýchlo" implementovať. Ďalej "berú na vedomie", že Washington od nej odstúpil, zároveň však odmietajú americkú požiadavku opätovne prerokovať dohodu, ktorú považujú za "nezvratnú".

Ako ústretový krok voči administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa bola do komuniké pridaná veta, že Spojené štáty chcú úzko spolupracovať s ďalšími krajinami a pomôcť v "čistejšom a efektívnejšom využívaní fosílnych palív". Táto pasáž patrila medzi obzvlášť sporné, pretože splnenie záverov parížskej klimatickej dohody si v skutočnosti vyžaduje ukončenie používania fosílnych palív.

Uvedená formulácia je podľa informovaných zdrojov len "opisom faktov" a neznamená, že ostatné krajiny G20 po obsahovej stránke akceptovali postoj USA. Organizácia Greenpeace uvítala skutočnosť, že krajiny ako Turecko a Saudská Arábia odolali tlaku USA. "Je to 19 k jednej," povedal jej predstaviteľ Tobias Münchmeyer. Za negatívum považuje to, že ostatní členovia G20 potvrdili len staré záväzky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok