OĽaNO sa nepozdáva prenájom ležadlových vozňov, nákupom by sa vraj ušetrili milióny

TA3 TASR
7.7.2017 11:01

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko pri plánovanom prenájme ležadlových vozňov "prestrelila". Myslia si to predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO-NOVA, podľa ktorých chce dopravca prenajať vozne za 47 miliónov eur na obdobie ôsmich rokov, hoci by nákup nových vozňov a ich používanie na toto obdobie mohlo vyjsť na 26 miliónov eur.

OĽaNO sa nepozdáva prenájom ležadlových vozňov, nákupom by sa vraj ušetrili milióny
SITA/Marko Erd

Víťaz tendra ešte zverejnený nebol

"Ide o rozdiel 21 miliónov eur. Je to obrovská suma peňazí," konštatoval na tlačovej konferencii v Národnej rade poslanec hnutia Ján Marosz. Poslanci OĽaNO-NOVA vychádzali z vyhlásenej súťaže ZSSK na prenájom 23 ležadlových vozňov vrátane údržby s možnosťou opcie na ďalších 13 vozňov, kde spoločnosť odhaduje cenu na 47 miliónov eur.

Prenajaté vozne pritom môžu mať podľa zákonodarcov rok výroby 1995, čiže môže ísť aj o staršie vozne.
Spolu s odborníkmi z hnutia však vypočítali, že pri kúpe rovnakého množstva nových vozňov a ich používaní po dobu ôsmich rokov by to firmu vyšlo 26 miliónov eur.

Podľa poslancov sa pritom už v tejto súťaži aj otvorili obálky s ponukami uchádzačov, víťaz tendra však ešte zverejnený nebol. Marosz preto kládol otázky, kto vyhral túto súťaž a či ide o prenájom nových alebo starých vozňov. V prípade, že ide o staré vozne, či nebudú potrebovať opravu a kto ich bude opravovať.

Požadujú manažérsku kontrolu

Zároveň sa pýtal, kto riadi štátnu ZSSK, či ministerstvo vedené Árpádom Érsekom, alebo predseda parlamentu a vládnej SNS Andrej Danko, keďže strana má vo firme svojich nominantov. Obrátil sa preto na tretiu koaličnú stranu Smer a jej predsedu a premiéra Roberta Fica. "Vyzývam Roberta Fica, aby sa osobne zaangažoval do tejto kauzy," zdôraznil Marosz. Apeloval na premiéra, aby zrušil túto súťaž a zabezpečil v ZSSK manažérsku kontrolu.

Poslanec hnutia Eduard Heger zároveň dodal, že ministerstvo dopravy iniciuje uvoľnenie dlhovej brzdy na financovanie výstavby diaľnic a pritom sú to zlí správcovia a hospodári, čo ukazuje aj táto súťaž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok