Extrémne nebezpečné pesticídy z Číny mohli kontaminovať potraviny

TA3 TASR
6.7.2017 17:29

Okolo 122 ton falošných a extrémne nebezpečných pesticídov sa podarilo zhabať európskym policajným silám v rámci rozsiahlej operácie uskutočnenej v niekoľkých európskych krajinách.

Extrémne nebezpečné pesticídy z Číny mohli kontaminovať potraviny
SITA/AP

Nebezpečenstvo nevylučujú

Európsky policajný úrad zároveň vydal varovanie, že nie je vylúčené, že nebezpečné látky už kontaminovali potraviny a životné prostredie. Europol zároveň zdôraznil, že množstvo zhabanej látky bolo dostatočné na to, aby pokrylo plochu dvakrát väčšiu, ako je územia Luxemburska.

Pôvod zhabaných pesticídov je v Číne a do Európy sa dostali najmä prostredníctvom internetového obchodu. Podľa správy Europolu niektoré zo zhabaných látok, ponúkaných predajcami ako vysoko účinné pesticídy, sú v EÚ zakázané pre ich karcinogénne vlastnosti.

Keď sa šetrí

"Poľnohospodári často nemajú ani najmenšie tušenie čo kupujú, a kupujú ich, pretože sú lacnejšie," vysvetlil situáciu expert Europolu Chris Vansteenkiste. Podľa jeho slov nebezpečné chemikálie už zapríčinili zničenie celých poľnohospodárskych kultúr v krajinách východnej Európy.

Spoločná policajná operácia trvala desať dní a viedla k prehľadaniu 940 dopravných kontajnerov v 16 krajinách. Operácia bola koordinovaná Europolom a Európskym úradom pre boj proti podvodom, s podporou niekoľkých medzinárodných firiem a organizácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok