V Trnave našli mladí archeológovia nevybuchnutý mínometný granát

TA3 SITA
6.7.2017 16:14

Nevybuchnutý mínometný granát z obdobia druhej svetovej vojny našli plytko pod povrchom zeme počas archeologického výskumu študenti katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity v lokalite trnavskej Kalvárie. Granát si odviezol policajný pyrotechnik, neskôr bude zlikvidovaný výbuchom v trhacej jame.

V Trnave našli mladí archeológovia nevybuchnutý mínometný granát
SITA/Ivan Kopčáni ilustračné

Pyrotechnik pripustil, že granát bol vystrelený a nevybuchol, nevylúčil však ani možnosť, že ide o pozostatky munície z nehody nákladného auta Červenej armády. Vozidlo tu podľa historických prameňov havarovalo krátko po skončení vojny, pri pokuse o zneškodnenie muničného nákladu došlo k silnému výbuchu a poškodeniu blízkeho lazaretu a kostolíka.

Archeologický výskum pri brehu potoka Trnávka sa začal tento týždeň. Úlohou archeológov je odhaliť pozostatky múrov bývalého mestského lazaretu. Ten plnil úlohu sociálneho zariadenia pre starých a chorých, podľa miestnej tradície tu stál už v období vlády Mateja Korvína, teda v 15. storočí. Vedenie radnice plánuje pozostatky múrov vytiahnuť nad povrch okolitého terénu a vytvoriť tak archeologický park, ktorý by pripomínal dôležitú stredovekú ustanovizeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok