Do venezuelského parlamentu nabehli s tyčami a zranili poslancov

TA3 ČTK
5.7.2017 18:46

Do budovy venezuelského parlamentu, ktorý ovláda opozícia, násilne vnikli priaznivci vlády. Niekoľko poslancov a novinárov bolo v potýčkach zranených.

Do budovy venezuelského parlamentu, ktorý ovláda opozícia, násilne vniklo asi 30 priaznivcov vlády. Päť poslancov a šesť pracovníkov parlamentu bolo v potýčkach zranených, uviedli venezuelské a španielske médiá. Opozícia kontroluje snemovňu od volieb v roku 2015, parlament je od tej doby ohniskom kritiky autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura. Ten násilnosti odsúdil a nariadil ich prešetrenie.

Incident sa stal počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu pri príležitosti dňa nezávislosti. Do parlamentu vtrhli desiatky osôb s palicami, tyčami a kameňmi v rukách, niektorí útočníci boli maskovaní. Výtržníci boli oblečení v červenom, čo je farba vládnych socialistov. V záhrade parlamentu hádzali petardy a vznikol chaos.

Nepokoje v trojmiliónovej Venezuele, postihnutej politickou a ekonomickou krízou, vyvoláva zámer autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura zriadiť ústavodarné zhromaždenie, ktoré by mohlo zmeniť ústavu. To však opozícia vníma ako Madurovu snahu o upevnenie moci.

Protivládne demonštrácie, ktoré takmer denne pokračujú už tri mesiace, si doteraz vyžiadali život viac ako 80 ľudí, stovky ďalších osôb boli zranené, alebo sú väznené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok