Slovensko má vo vesmíre prvú družicu, na štart čakala mesiace

TA3 TASR
23.6.2017 10:23

Slovenská kozmonautika urobila veľký krok dopredu. Z vesmírneho strediska Šríharikota totiž odštartovala indická raketa PSLV-C38, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc, medzi ktorými je aj prvá slovenská družica skCUBE.

Slovensko má vo vesmíre prvú družicu, na štart čakala mesiace
SITA

Po desiatich rokoch

Stalo sa tak zhruba po desiatich rokoch od prvých plánov, po piatich rokoch vývoja, výroby a testovania a 1,5 roku čakania na štart. Informovala o tom Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA).

Družica by mala následne posielať okolo 300 rôznych údajov. Odosielať by mala dáta o tom, v ako je stave, koľko energie prichádza zo solárnych panelov, či sa správne nabíjajú batérie, alebo aké prúdy a odbery majú jednotlivé komponenty a mnoho ďalších inžinierskych údajov. Posielať by tiež mala dáta zo senzorov o tom, ako sa družica vo vesmíre správa, ako rotuje okolo vlastnej osi, prípadne bude sama dostávať príkazy, či má spomaliť rotáciu, alebo zmeniť natočenie k Zemi.

Experimenty aj fotografie planéty

Neskôr by mala družica posielať aj dáta z vedeckého experimentu. Prijímačom veľmi dlhých vĺn sa chce tím venovať napr. meraniu rôznych javov vo vysokej atmosfére Zeme, v magnetosfére Zeme, ďalej testovať, ako radiácia ubližuje súčiastkam na palube, či robiť experimenty v oblasti rádiovej komunikácie. V neposlednom rade by mala družica zároveň posielať aj fotografie planéty. Dáta budú verejne dostupné, takže ak by niekto chcel niektoré z nich spracovať, bude ich mať k dispozícii a môže si prípadne spraviť vlastný projekt.

Slovenská družica skCUBE je súčasťou misie, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc. Dopravila ich tam 44 metrov vysoká a 320 ton vážiaca indická raketa. Jej hlavným nákladom bol vyše 700 kg vážiaci indický satelit Cartosat-2E, zvyšok tvorilo 30 satelitov a družíc vrátane slovenskej skCUBE a českého cubesatu VZLUSAT-1.

Štart indickej rakety s našou družicou

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity funguje od roku 2009. Vznikla s cieľom dopomôcť Slovensku stať sa členom Európskej vesmírnej agentúry. Okrem toho SOSA chcela sprístupniť vesmír a technické odbory verejnosti cez popularizačné a vzdelávacie aktivity, ako aj vlastnými technologickými projektmi. Prvým z nich bol projekt stratosférických letov, počas ktorých testovali svoje technológie v extrémnych podmienkach stratosféry. Na projekte slovenskej družice spolupracovala s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok