Slováci zdolali Švédov, postup do semifinále však nemajú istý

TA3
22.6.2017 23:07

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov sú naďalej v hre o postup do semifinále na ME tejto vekovej kategórie v Poľsku. Zverenci Pavla Hapala vo svojom záverečnom treťom vystúpení v základnej A-skupine vo štvrtok v Lubline zvíťazili gólmi Martina Chriena, Jaroslava Mihalíka a Ľubomíra Šatku 3:0 nad Švédmi.

Slováci zdolali Švédov, postup do semifinále však nemajú istý
TASR/Martin Baumann

Zmeny v základnej zostave

Slováci s dvoma víťazstvami a šiestimi bodmi obsadili 2. priečku za sedembodovými Angličanmi, ktorí v súbežne hranom stretnutí v Kielcoch zdolali domácich Poliakov 3:0. Slováci budú čakať na konečné poradie tímov z druhých miest, teda na zostávajúci vývoj v B a C-skupine. Ak Slováci preniknú do semifinále ako najlepší tím z druhých priečok, v boji o finále si v utorok 27. 6. o 21.00 h v Krakove zmerajú sily so Španielmi, istými víťazmi B-skupiny.

Hapal spravil v porovnaní s uplynulými stretnutiami jednu zmenu v základnej zostave, keď na pravej strane obrany nasadil Šatku namiesto Valjenta. V 4. minúte sa Rusnák rútil stredom ihriska a z jeho zblokovaného pokusu bol rohový kop, aktivita Slovákov pokračovala a vyústila do druhého rohu. Rusnák ho rozohral nakrátko na Mazáňa, ktorý odcentroval, v šestnástke sa uvoľnil Chrien a hlavičkou otvoril skóre.

Neskôr smeroval ku švédskej bránke ďalší nebezpečný center, Cajtoft zachránil pred Zreľákom. Na opačnej strane sa o odpoveď snažil Binaku, ale prienik do pokutového územia nezavŕšil presnou prihrávkou.

21_0a000002-30fe-66bd.jpg

Slovákom sa darilo viac

Slovákom sa na lopte darilo viac než súperovi, Mihalík s Chrienom sa prezentovali efektnou i efektívnou spoluprácou, Škriniar rozdával zozadu presné dlhé prihrávky vzduchom. V 18. minúte sa Šatka prebil cez dvoch protihráčov, Bero vyťažil z jeho práce center, Mazáň sa nepresadil do zakončenia. O štyri minúty neskôr sa zrodil rýchly slovenský útok, Bero ešte nepremenil, Zreľák priťukol odrazenú loptu naspäť Mihalíkovi, ktorý nezaváhal a zvýšil na 2:0.

Prvá veľká švédska príležitosť prišla až v 33. minúte, po prihrávke sprava zneškodnil Cibického prízemnú strelu Chovan, ktorý si následne suverénne poradil i s centrami z priameho a rohového kopu. Nádejnú štandardnú situáciu malo aj Slovensko, Niňaj nedoskočil na loptu. Bero v závere prvého polčasu takmer pridal tretí gól, po Mihalíkovom centri poslal hlavou loptu tesne vedľa žrde.

Slováci sa s výsledkom zahrávali

Haakan Ericson potreboval niečo urobiť s priebehom zápasu a cez prestávku pristúpil k dvom striedaniam, na trávnik vybehli Eliasson a Tankovič. Tak ako na konci úvodného, Bero mal veľkú možnosť aj na začiatku druhého dejstva. Tentoraz zakončil nohou, v skórovaní mu zabránil teč Brorssona.

Švédi držali loptu častejšie než pred prestávkou, no Slováci odolávali posmeleným atakom protivníka a nepripúšťali vyložené šance. Naopak, Šatka si po odrazenej lopte narazil s Berom a krížnou strelou prekonal Cajtofta - 3:0. Slováci vedeli, že v konečnom účtovaní tabuľky druhých tímov môže rozhodovať gólový rozdiel v skóre či počet strelených gólov, neprestávali tak búšiť. Zároveň však pootvorili zadné vrátka a Švédi mali až tri obrovské príležitosti na zníženie.

Chovan sa vyznamenal proti tretiemu striedajúcemu Švédovi Asorovi, po rohovom kope lopta minula bránku len o kúsok a slovenský brankár vzápätí ponúkol samostatný nájazd Strandbergovi. Svoje zaváhanie však napravil a neinkasoval. Slováci sa s výsledkom zahrávali aj naďalej, Švédi tentoraz nepotrestali nedôraznú prihrávku Škriniara. Striedajúci Šafranko v nadstavenom čase nedočiahol na prihrávku Šatku a stav sa už nezmenil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok