Vo Volkswagene vstupujú do ostrého štrajku, pocíti to aj štát

TA3 TASR
19.6.2017 12:56

Jedného z našich najväčších zamestnávateľov čakajú krušné chvíle. Zamestnanci bratislavského Volkswagenu vstupujú do ostrého štrajku, čo môže výrazne pocítiť aj naša ekonomika. A to najmä vtedy, ak výroba zastane na dlhší čas. Upozornili na to odborníci z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. Poukazujú na to, že aj počas letných dovoleniek v bratislavskom závode naše hospodárstvo spomalí.

Dosah štrajku na ekonomiku

"Aj dovolenkové obdobie vo Volkswagene kýva slovenskými číslami, pretože je to vlajková loď našej ekonomiky. Akýkoľvek zásah do klasického produkčného cyklu v tejto fabrike môže ovplyvňovať celkové čísla v ekonomike v danom štvrťroku," skonštatoval minister financií Peter Kažimír s tým, že odstávka výroby má vplyv aj na obchodné kanály či objednávky. "Nejaký obmedzený časový výpadok sa dá určite v rámci celého roka dobehnúť," doplnil minister.

Podľa odhadu Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií predstavujú denné tržby automobilky 6,3 milióna eur. Dosahy odstávky výroby môžu byť podľa IFP približne ako pri trvaní celozávodných dovoleniek. "Predpokladáme, že ak by sa naplnili priemerné celozávodné dovolenky, ktoré Volkswagen má, tak to je približne 15 dní ročne. V prípade, že by štrajk potrval viac ako týchto 15 dní, tak môžeme očakávať adekvátne dosahy. Približne 12 dní nepretržitého štrajku už vie vygenerovať vplyv, ktorý je viditeľný na raste hrubého domáceho produktu (HDP), a to je 0,1 % HDP," vyčíslila riaditeľka IFP Lucia Šrámková.

Fico vidí oprávnené požiadavky

Premiér Robert Fico považuje požiadavky zamestnancov automobilky za oprávnené. "Môžeme sa na to pozrieť z dvoch pohľadov. Mzdy v tejto firme sú pomerne vysoké, ak to porovnáme so slovenským priemerom. Pre mňa je otázka človeka, ktorý stojí za pásom vo Volkswagene oprávnená. Ak je to firma, ktorá má jednu z najvyšších kvalít a je to firma, ktorá vyrába najluxusnejšie autá, je tam vysoká miera produktivity práce, prečo má mať tento človek v Bratislave možno o polovicu alebo o dve tretiny nižší plat ako ten istý robotník, ktorý robí v Nemecku alebo v nejakej inej firme v západnej Európe a pritom má možno nižšiu produktivitu a robí menej luxusné autá," skonštatoval Fico.

Rokovanie o platoch vo Volkswagene však považuje za vnútornú záležitosť firmy a odborárov. "Ja tomu rozumiem, že sem tieto firmy prišli pred 20 rokmi, lebo sú tu výborné podmienky a stále platí, že ponúkame pracovnú silu, ktorá nie je taká drahá, ako je v iných krajinách. Ale pocity ľudí sú oprávnené, lebo sa majú s čím porovnávať. Nebudem však zasahovať do života odborov ani do života spoločnosti, lebo to je ich vnútorný svet. Rešpektujem právo na štrajk. Čo si vybojujú ľudia v tejto firme, je ich vnútorná vec, ale otázku, ktorú položili na stôl, považujem za úplne oprávnenú," dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok