Slovensko sa má stať lídrom regiónu, zverejnili prognózu rastu

TA3 TASR
19.6.2017 10:28

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku dosiahnuť 3,3-percentný rast. V budúcom roku by mal zrýchliť na 4,2 % a v roku 2019 na 4,4 %. Pribudnúť by malo vyše 40.000 nových pracovných miest. Vyplýva to z najnovšej makroekonomickej prognózy, ktorú zverejnilo Ministerstvo financií.

Spotreba domácností rastie

Oproti februárovej prognóze rezort nezmenil svoje očakávania vývoja hrubého domáceho produktu v tomto roku. Pre budúci rok zlepšil očakávania o 0,2 %, na rok 2019 sa prognóza rastu oproti predchádzajúcej nezmenila. Pod rast ekonomiky by sa mala podpísať najmä rastúca spotreba domácností, ktorá by mala byť najrýchlejšia od roku 2009.

Rast by mali zaznamenať aj súkromné investície. "Slovenskej ekonomike sa tento rok darí. Ide o jeden z najvyšších rastov vôbec. V rokoch 2018 a 2019 bude rast cez 4 %. Predovšetkým je to domáci dopyt a najmä slovenské domácnosti, ktoré ťahajú tento rast," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Pozitívne by sa mala vyvíjať aj situácia na trhu práce. Zamestnanosť by mala v tomto roku vzrásť o 1,8 % a pribudnúť by malo vyše 40.000 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti by mala dosiahnuť v tomto roku 8,2 %, v budúcom roku klesnúť na 7,5 % a v roku 2019 na 6,9 %. "Verím, že dosiahneme historické minimá, pokiaľ ide o nezamestnanosť. Ak tento trend bude pokračovať, tak o dva roky môžeme hovoriť o nezamestnanosti na úrovni 6 %," avizoval Fico. V budúcom roku by sa mali nominálne mzdy zvýšiť o 4,6 % a v roku 2019 by mali stúpnuť o 4,8 %.

Oživenie domácich investícií

Inflácia by mala dosiahnuť 1,3 % v tomto roku, v budúcom by mala zrýchliť na 1,7 % a v roku 2019 na 1,9 %. "V tomto roku bude nárast cien tlmený rozhodnutiami regulačného úradu zo začiatku tohto roka. Obnovuje sa vzťah medzi nárastom miezd a cenami služieb a komodít. Nárast inflácie bude tlmený nárastom nominálnych miezd," priblížil minister financií Peter Kažimír.

Pozitívne sa vyvíja aj situácia vo svete. "Výsledky čínskej ekonomiky boli lepšie, ako sa očakávalo, ruská ekonomika sa po dvoch rokoch dostala z recesie. Nie sú tu žiadne zásadné pohyby, ktoré by mali vyrušovať investorov," zdôraznil.

Z hľadiska regiónu V4 je ekonomický rast SR v tomto roku podobný ako v Poľsku. "V rokoch 2018 a 2019 sa Slovensko stane lídrom regiónu, keď ekonomický rast presiahne 4 %. SR by sa mala úrovňou ekonomického rastu odlišovať od krajín V4," predpokladá minister financií. Podpísať by sa pod to malo aj spustenie výrobných kapacít v novej automobilke Jaguar Land Rover.

"Štruktúra ekonomického rastu je veľmi zdravá a vyvážená," podotkol Kažimír. Pripomenul tiež, že Slovensko zaznamenalo aj oživenie domácich súkromných investícií. Ministerstvo financií vníma aj možné riziká, ktoré by mohli ohroziť hospodársky rast. "Riziká spočívajú za hranicami našej krajiny. Je nimi vývoj okolo brexitu a vývoj v bankovom sektore v Taliansku," dodal Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok