Pri požiari lesa sa ľudia ocitli v pasci, mnohí uhoreli v autách

TA3 TASR ČTK
18.6.2017 07:26

Počet obetí lesného požiaru v Portugalsku stúpol na 62. Ďalších takmer 60 ľudí je zranených. Podľa BBC sa hasičom zatiaľ nepodarilo dostať oheň pod kontrolu.

Hovorca vlády spresnil, že väčšina obetí cestovala vo svojich autách, keď ich zasiahli plamene požiaru, ktorý vypukol v hornatej oblasti Pedrogao Grande, približne 200 kilometrov juhovýchodne od Lisabonu. Hoci príčinu požiaru zatiaľ oficiálne nezverejnili, podľa agentúry Reuters za to môže kombinácia extrémnych horúčav a prudkých vetrov v krajine.

Mnohí ľudia zahynuli, keď sa snažili z miesta ujsť. Traja ľudia zomreli v dôsledku vdychovania dymu, zatiaľ čo ďalších 18 zahynulo v autách počas cesty medzi mestami Figueiró dos Vinhos a Castanheira de Pera. Oheň zničil celý rad domov v okolitých dedinách. Medzi zranenými ľuďmi sú aj šiesti hasiči, ktorí sú udajne v kritickom stave, či osemročné dievča. Podľa informácií verejnoprávnej televízie a rozhlasu RTP sú dvaja požiarnici nezvestní.

V oblasti, ktorá je vzdialená asi 150 kilometrov od portugalského hlavného mesta Lisabon zasahuje zhruba 600 hasičov. Podľa miestnych médií sa im však oheň nedarí uhasiť. Miestnym záchranárom pomáhajú aj ich španielski kolegovia, ktorí poslali dve hasičské lietadlá. Portugalské orgány už pracujú na identifikácii obetí a vznik požiaru vyšetrujú. Podľa predpokladov sa pod oheň podpísali vysoké teploty alebo búrky, ktoré Portugalsko sužovali v posledných dňoch. "Je to najväčšia tragédia, ktorú sme v posledných rokoch zažili," povedal na margo požiaru Costa.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok