Vzťahy medzi Kubou a USA chladnú. Vráti Trump krajiny v čase?

TA3 TASR
17.6.2017 09:07

Obdobie otepľovania vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou sa zrejme končí. Šéf Bieleho domu Donald Trump chce zmeniť politiku exprezidenta Baracka Obamu a sprísniť cestovné a obchodné obmedzenia voči Havane. Vláda karibského štátu Trumpove kroky neschvaľuje.

Vzťahy medzi Kubou a USA chladnú. Vráti Trump krajiny v čase?
SITA/AP

Trumpov nepriateľský príhovor

Kubánska vláda odmieta "nepriateľskú rétoriku" amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v piatok oznámil čiastočnú zmenu politiky svojho predchodcu Baracka Obamu vo vzťahu ku Kube. V rozsiahlom vyhlásení vlády vedenej prezidentom Raúlom Castrom sa uvádza, že Trumpov piatkový príhovor bol "plný nepriateľskej rétoriky, ktorá pripomínala dobu otvorenej konfrontácie".

Kuba však vyjadrila pripravenosť pokračovať v "slušnom dialógu" so Spojenými štátmi ohľadom tém, ktoré sú v záujme oboch krajín. "Uplynulé dva roky ukázali, že obe krajiny dokážu civilizovane spolupracovať a spolunažívať," uvádza sa vo vyhlásení.

Chce slobodnú Kubu

Sprísnenie niektorých reštrikcií Trump odôvodnil pokračujúcim porušovaním ľudských práv zo strany kubánskeho režimu. Usiluje sa zvýšiť tlak na vytvorenie "slobodnej Kuby" po viac ako pol storočí komunizmu. "Som presvedčený, že koniec nadíde vo veľmi blízkej budúcnosti," zdôraznil.

Bývalý americký prezident Barack Obama sa s Castrom koncom roka 2014 dohodol na normalizácii diplomatických kontaktov, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok