Vo veku 87 rokov zomrel bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl

TA3 ĆTK TASR
16.6.2017 17:37

Bývalý dlhoročný nemecký kancelár Helmut Kohl už nie je medzi živými. Podľa informácií internetového vydania denníka Bild zomrel doma v Ludwigshafene vo veku 87 rokov. Pre tlačovú agentúru DPA potvrdil exkancelárovo úmrtie jeho právny zástupca Stephan Holthoff-Pförtner.

Bol pripútaný na invalidný vozík

Kohla sužovali od jeho pádu a poranenia lebky v roku 2008 vážne zdravotné problémy, exkancelár bol pripútaný na invalidný vozík. Pred dvoma rokmi sa jeho zdravotný stav ďalej výrazne zhoršil a až niekoľkomesačný pobyt na klinike mu umožnil nabrať opäť sily. Vlani v apríli prijal doma maďarského premiéra Viktora Orbána.

Rodák z Ludwigshafenu v spolkovej krajine Porýnie-Falcko bol v rokoch 1969-1986 tamojším krajinským premiérom a v rokoch 1982-1998 nemeckým spolkovým kancelárom. Práve na čele spolkovej vlády, v histórii ktorej bol najdlhšie pôsobiacim kancelárom, sa výrazným spôsobom zaslúžil o znovuzjednotenie Nemecka a o posilnenie európskej integrácie po uzavretí Maastrichtskej zmluvy vrátane zavedenia spoločnej európskej meny euro.

Navyše stál v rokoch 1973-1998 na čele Kresťanskodemokratickej únie - strany, ktorej predsedá podobne ako spolkovej vláde krajiny v súčasnosti Kohlova "žiačka" Angela Merkelová.

Získal mnoho ocenení

Potomok konzervatívno-katolíckej rodiny sa dal na vysokoškolské štúdium práva a dejín vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1950, aby ho napokon skončil v trochu pozmenenej orientácii na Univerzite v Heidelbergu. DO CDU vstúpil už v študentských rokoch (1954), aby sa postupne vypracoval na symbol tejto strany.

Jeho charizma utrpela rozhodujúce straty, keď sa po parlamentných voľbách 1998 prevalila aféra okolo financovania CDU, konkrétne, že Kohl zamlčal pôvod 2,1 milióna mariek a nikdy sa k tejto téme nevyjadril s výnimkou konštatovania, že dal čestné slovo darcom o zachovaní ich anonymity. To však bolo v rozpore s platnou legislatívou.

Kohl patril medzi najrešpektovanejších nemeckých politikov XX. storočia, čo sa prejavilo aj na dlhom zozname domácich i zahraničných vyznamenaní a ocenení, ktorých nositeľom a laureátom sa stal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok