Únia pomôže Moldavcom 100 miliónmi, ale kladie si podmienky

TA3 TASR
16.6.2017 11:50

Európska únia schválila ekonomickú pomoc pre Moldavsko vo výške 100 miliónov eur, ktorú však podmienila zintenzívnením boja proti korupcii a ďalšími reformami.

Únia pomôže Moldavcom 100 miliónmi, ale kladie si podmienky
SITA/AP

Balík pomoci, ktorý EÚ odsúhlasila, pozostáva zo 60 miliónov eur v podobe pôžičiek a 40 miliónov eur vo forme grantov. Peniaze sú určené na stabilizáciu a reformy moldavského hospodárstva; majú doplniť už existujúce zdroje poskytnuté Medzinárodným menovým fondom a ďalšími medzinárodnými bankami.

Poskytnutie pomoci EÚ je však podmienené zintenzívnením boja proti korupcii v Moldavsku, zlepšením fungovania pluralitného straníckeho systému, dodržiavaním zásah právneho štátu a ochrany ľudských práv.

EÚ tiež od Kišiňova požaduje efektívne a transparentné spravovanie verejných financií, prijatie opatrení na boj proti úplatkárstvu a praniu špinavých peňazí a posilnenie dohľadu nad finančným sektorom. Moldavsko v roku 2014 uzavrelo asociačnú dohodu s Európskou úniou, čo spôsobilo ochladenie v jeho politických i ekonomických vzťahoch s Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok