Facebook využije v boji s teroristickým obsahom nový prvok

TA3 ČTK
16.6.2017 09:02

Spoločnosť Facebook zavedie v boji proti terorizmu nový prvok. V reakcii na rastúci tlak zo strany európskych inštitúcií, ktoré poukazujú na zneužívanie sociálnej siete na verbovanie teroristov a podporu islamistickej propagandy, sa bude snažiť hlbšie odhaľovať teroristický obsah.

Porovnávanie textu aj fotografií

Facebook v súčastnosti používa 1,9 miliardy ľudí. Podľa šéfa firemnej protiteroristickej politiky Briana Fishmana bude najväčšia svetová sociálna sieť využívať prvky umelej inteligencie.

Patrí sem napríklad porovnávacia technika, pri ktorej sa fotografie alebo videá umiestnené na sociálnej sieti porovnajú s obsahom, ktorý publikujú teroristi.

Facebook sa tiež chystá analyzovať obsah textov podporujúcich terorizmus, aby vytvoril databázu, ktorá pri kontrole obsahu vypomôže v budúcnosti.

Nepriateľské územie pre teroristov

Pracovníci Facebooku už teraz údajne sami odhalili polovicu účtov s teroristickým obsahom. "To dokazuje, že chceme z Facebooku urobiť pre teroristov naozaj nepriateľské územie," povedala novinárom riaditeľka firmy pre globálne politické riadenie Monica Biskertová.

Britské ministerstvo vnútra uvítalo kroky Facebooku, upozornilo však, že je treba ísť ešte ďalej. "Je treba zasahovať skôr, ako je teroristický obsah rozšírený a predovšetkým treba znemožniť, aby sa na sieť dostal," konštatoval hovorca ministerstva. Londýn v minulosti hrozil, že Facebooku uloží pokutu, pokiaľ nebude spoločnosť svoj obsah kontrolovať dôkladnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok