Do Afganistanu dodatočne vyšlú tisícky amerických vojakov

TA3 TASR
16.6.2017 06:51

Spojené štáty vyšlú do Afganistanu ďalších vojakov. Pentagón ešte nerozhodol, o aký počet pôjde, hovorí sa však o 4000 členoch armády. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Trump udelil právomoc

Podľa tohto zdroja by oficiálne oznámenie tohto rozhodnutia ministra obrany Jima Mattisa mohlo zaznieť už na budúci týždeň. Trump udelil Mattisovi právomoc stanoviť počet vojakov na vyslanie do Afganistanu, kde USA už nemajú dostatok síl, aby pomohli miestnej armáde v boji proti militantnému hnutiu Taliban.

Výzvy na silnejšiu americkú prítomnosť v Afganistane podnietila aj rastúca hrozba tzv. Islamského štátu, ktorý už viackrát zaútočil v hlavnom meste Kábul.

Stiahli tisíce vojakov

Podľa nemenovaného predstaviteľa Trumpovej administratívy bude väčšina vyslaných amerických vojakov poskytovať výcvik a poradenstvo afganským silám. Menšia časť by mala pôsobiť v protiteroristických operáciách proti Talibanu a Islamskému štátu.

Ešte v roku 2009 vtedajší prezident USA Barack Obama vyslal do Afganistanu 30.000 dodatočných vojakov, čím ich celkový počet dosiahol 100.000. Potom však nariadil stiahnutie armády. Teraz majú USA v Afganistane zhruba 8400 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok