Vlka uškrtili, aby neprehovoril. NAKA objasnila piťovské vraždy

TA3 TASR
13.6.2017 13:02

Objasnili sme staré mafiánske vraždy, spojené s Jurajom "Piťom" Ondrejčákom, informovala polícia. Ide o popravu albánskeho bossa Fadila Pasjača a o vraždu muža, v podsvetí známeho ako Vlk. Dôvodom druhého činu malo byť zahladenie stôp po zabití Albánca. Polícia informovala aj o dvoch prípadoch korupcie.

Chcel si upevniť moc

O prípadoch informovali na tlačovej konferencii policajný prezident Tibor Gašpar a šéf Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško. Vraždy sa odohrali ešte v roku 2000 a sú spojené s piťovcami. „Za zločin vraždy spolupáchateľstvom bol obvinený Juraj O., Dušan B. a Ľuboš Z.,“ informoval Hraško.

Košický boss Dušan "Borža" Borženský si mal objednať u Juraja Ondrejčáka vraždu bossa Fadila Pasjača, aby si upevnil mocenské postavenie v rámci zločineckých štruktúr. Ondrejčák údajne poveril vykonaním vraždy Ľuboša "Zrzka" Zelmana, ktorý prostredníctvom Ľuboslava Velka, v kriminálnom prostredí známym pod prezývkou „Vlk“, získaval informácie o pohybe osoby, ktorá mala byť usmrtená. Pasjač bol zavraždený ôsmimi výstrelmi.

Druhý prípad vraždy sa dotýka práve likvidácie osoby, ktorá sa na tejto vražde podieľala - Vlka. toho mal podľa polície Piťo uškrtiť na chate na Záhorí. „Motívom konania bolo, aby práve Ľubosláv V. neposkytol svedectvo o tom, akým spôsobom došlo k vražde Fadila P.,“ dodal Hraško. Vyšetrovateľ v tomto prípade vzniesol obvinenie aj Matejovi Š. a Zelmanovi. V oboch prípadoch je trestná sadzba 15 až 25 rokov resp. doživotie.

Zásah počas preberania úplatku

Prvý prípad korupcie sa týkal ovplyvnenia trestného konania, ktoré bolo vedené práve na NAKA. „Osoba bola stíhaná za vydieranie a ďalšiu trestnú činnosť. Poškodený v tomto trestnom konaní Tomáš Š. bol požiadaný inými osobami, alebo mu bola ponúknutá možnosť, že obvinený z jeho trestného konania nebude prepustený z väzby, ak zloží 60.000 eur,“ povedal Gašpar.

Skutok sa mal stať v máji tohto roka. Strážcovia zákona zadržali jednu osobu počas prevzatia časti úplatku v kaviarni v Spišskej Novej Vsi. „Výsledkom je obvinenie dvoch osôb, úplatok si totiž pýtali v koordinácii dve osoby, konkrétne Svetlana E., 33-ročná a Ján F., 36-ročný,“ doplnil Gašpar. V prípade dokázania viny hrozia obvineným až tri roky väzenia.

Druhý prípad odhalenej korupcie sa týka ovplyvňovania územného konania a stavebného poriadku na miestnom úrade v bratislavskom Novom Meste prostredníctvom úplatku. „V presne nezistenom období odovzdal zamestnankyni pracoviska obálku, v ktorej boli štyri bankovky nominálnej hodnoty 500 eur, dokopy teda 2000 eur, ako úplatok Oto B., 54-ročný konateľ právnickej osoby za to, aby si zabezpečil pozitívny prístup pri rozhodovacích procesoch tohto úradu resp. konkrétne tejto zamestnankyne, pretože už v tom čase tam bežalo jedno kolaudačné konanie,“ vysvetlil Gašpar. Zamestnankyňa úradu však informovala políciu, ktorá okrem Ota B. obvinila aj právnickú osobu, ktorú zastupoval ako konateľ. Trestná sadzba je v tomto prípade šesť mesiacov až tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok