Jednou z priorít vlády bude zrušenie Fondu národného majetku

TASR
12.4.2012 11:31

Jednou z priorít novej vlády bude podľa slov jej predsedu Roberta Fica (Smer-SD) zrušenie Fondu národného majetku (FNM) SR.

Jednou z priorít vlády bude zrušenie Fondu národného majetku
SITA

"V prvom rade sme sa zhodli s pánom ministrom (hospodárstva - pozn. TASR), že je potrebné urobiť definitívne opatrenia, pokiaľ ide o  FNM. Prioritou mojej vlády bude zrušenie tejto inštitúcie, pretože stráca na význame. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto v krátkom čase predloží návrh postupu na zrušenie FNM. Nechcem teraz hovoriť o žiadnych časových harmonogramoch, ale je to téma, ktorá sa stáva jednou z priorít nového vládneho kabinetu," uviedol Fico po dnešnom oficiálnom uvedení Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) do úradu šéfa MH SR.

Rezort hospodárstva musí podľa neho plniť dôležité úlohy v oblasti rozumnej regulácie cien energií. "Hovorili sme o zákone, ktorý platil za vlády v rokoch 2006 až 2010, kedy sme presunuli právomoc podávať cenové návrhy z predstavenstiev spoločností na valné zhromaždenia. Myslím si, že v tomto je zhoda a dali sme pokyny príslušným útvarom legislatívy, aby opäť na takomto návrhu zákona pracovali. Nechceme nechať vystavovať rôzne úrady stresom, ktoré sú spôsobené tým, že niekto neustále na mesačnej báze predkladá návrhy na ďalšie a ďalšie zvyšovanie cien energií," zdôraznil premiér.

"Pokiaľ ide o ďalší predaj akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), je to už dnes verejné tajomstvo, že 49-% akcionár SPP má záujem predať buď časť, alebo všetky akcie, ktoré má. S pánom ministrom hospodárstva máme na to rovnaký názor, že treba veľmi pozorne sledovať proces, ktorý sa v SPP deje. Očakávam, že pán minister v krátkom čase príjme predstaviteľov SPP, aby poskytli konkrétnu informáciu, čo sa ide diať," avizoval Fico.

Štát ako väčšinový akcionár sa podľa neho nemôže dozvedať o návrhoch plynární z médií alebo kuloárnych informácií. "Preto očakávam, že stretnutie na úrovni šéfa MH SR a predstaviteľov SPP, najmä nemeckého a francúzskeho akcionára, prinesie svoje ovocie. Veľmi by sme privítali a budeme robiť všetko preto, aby sa zmenili pomery, pokiaľ ide o manažérsku kontrolu v SPP. My asi ťažko zabránime akcionárom predať akcie, ale pre nás je nepochopiteľné, že spoločnosti, kde má štát väčšinu akcií, nemáme väčšinu v predstavenstve," dodal predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok