Teroristi zaútočili v iránskom parlamente aj v známom mauzóleu

TA3 ČTK TASR
7.6.2017 09:57

Najmenej 12 mŕtvych a viacero zranených si vyžiadali útoky v iránskom hlavnom meste Teherán. Teroristi spustili paľbu v parlamente aj v známom mauzóleu imáma Chomejního. Na tomto mieste sa ozvala aj silná explózia.

V mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na juhu Teheránu zaútočili podľa iránskych štátnych médií štyria teroristi, vrátane samovražedného atentátnika.  Agentúra AP upozornila, že ide o prvý útok v Iráne, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. IS sa však často hlási aj k takým útokom, keď sa prepojenie ich páchateľov na IS nedá overiť a potvrdiť.

Podľa iránskej televízie, ktorú cituje agentúra AP, pri útokoch prišli o život najmenej dvaja príslušníci ochranky oboch objektov. Na budovu iránskeho parlamentu zaútočili štyria ozbrojenci, ktorí držali niekoľko ľudí ako rukojemníkov. Všetci štyria útočníci však boli zabití, informovali iránske médiá. Ako uviedla agentúra AP, útok v parlamente sa konal v čase poslaneckej schôdze a trval viac ako tri hodiny. Počas nich sa k budove parlamentu stiahli ďalšie posily. Z budovy sa ozývala streľba. Útočníci boli vyzbrojení samopalmi a niektorí boli samovražední atentátnici.

Sunnitskí extrémisti z IS bojujú v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, kde tvoria väčšinu obyvateľov šiiti. Tých IS označuje za odpadlíkov od viery, ktorí si zaslúžia smrť.

V Chomejního mauzóleu na okraji metropoly sa nachádza hrob tohto vodcu islamskej revolúcie z roku 1979 a sú tu uložené aj pozostatky jeho syna. Iránske ministerstvo pre spravodajské služby podľa Reuters tiež uviedlo, že dvojitý útok v Teheráne spáchali teroristické skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok