Kauzy po zrušení amnestií dostali dvaja sudcovia, potrebujú čas

TA3 SITA TASR
2.6.2017 11:41

20-tisíc strán má spis v kauze zavlečenia prezidentovho syna, ktorý sa po rokoch dostal na súd. Umožnilo to zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ktoré schválil parlament a odobril Ústavný súd. Kauzu zavlečenia aj súvisiacu kauzu Mercedes teraz pridelili dvom bratislavským sudcom, ktorí však potrebujú čas na naštudovanie obsiahleho materiálu.

Reagovali na zverejnenie v Zbierke

Dvaja sudcovia Okresného súdu Bratislava III sa budú zaoberať kauzami po zrušení Mečiarových amnestií. "Predseda Okresného súdu Bratislava III na základe toho, že predmetný nález Ústavného súdu SR bol zverejnený v Zbierke zákonov SR, vydal opatrenie na pridelenie dvoch trestných vecí, ktoré súviseli so zrušenými amnestiami," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.     

Podľa jeho vyjadrenia boli tieto trestné veci všeobecne označované ako – zavlečenie syna exprezidenta a kauza Mercedes pridelené dvom zákonným sudcom.

Procesný postup v uvedených trestných veciach je v plnej kompetencii zákonných sudcov. Predmetné trestné veci sú obsahovo rozsiahle, preto je potrebný aj rozsiahly čas na oboznámenie sa s nimi a naštudovanie veci, aby na základe toho mohli zákonní sudcovia zvoliť ďalší procesný postup. Trestnú vec zavlečenia má na starosti zákonný sudca Karol Posluch.

Roky neúspešných pokusov

Parlament po dlhých rokoch márnych pokusov napokon amnestie v apríli zrušil. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných, právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy. 

Po počiatočných problémoch prešiel koaličný návrh, za ktorý hlasovala väčšina opozície aj koalície. Ústavný súd mal v procese rušenia amnestií, ktorý komplikovali právne aj politické problémy, posledné slovo. Musel rozhodnúť do 60 dní od ich zrušenia parlamentom. Zostávalo mu už len posledných niekoľko dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok