Pád lietadla s Alexandrovcami nespôsobila technická chyba

TA3 ČTK
1.6.2017 07:00

Ruské ministerstvo obrany ukončilo vyšetrovanie leteckej katastrofy z konca minulého roka, pri ktorej sa neďaleko juhoruského letoviska Soči zrútilo lietadlo s členmi slávneho súboru Alexandrovci.

Armádne lietadlo Tu-154 malo na letisku Adler v Soči medzipristátie kvôli dotankovaniu paliva na trase z Moskvy za ruskými vojakmi v Sýrii. Krátko po štarte stroj spadol do Čierneho mora. Na palube boli takmer všetci členovia speváckej časti súboru Alexandrovci. Katastrofu lietadla nikto z 92 ľudí na palube neprežil.

Experti z ministerstva obrany dospeli k názoru, že lietadlo nemalo technickú poruchu, malo dostatok paliva a letové podmienky boli priaznivé. Skúmanie príčin havárie neodhalilo ani žiadne "vonkajšie faktory". "Výsledky vyšetrovania ukázali, že príčinou nešťastia mohla byť chybná priestorová orientácia pilota, ktorá viedla k jeho chybnému konaniu," uvádza sa v správe.

Súbor bol po katastrofe čoskoro doplnený. Náročné skúšky absolvovalo 2000 uchádzačov. Už v polovici februára Alexandrovci spievali v armádnom divadle v ruskej metropole. O týždeň neskôr, na sviatok ozbrojených síl, nasledoval koncert v Kremli, ktorý podľa oficiálnej tlačovej správy mal ukázať "moc a veľkosť neporaziteľnej a legendárnej armády veľkej krajiny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok