Začal sa prestížny Globsec, s príhovorom vystúpili Kiska aj Duda

TA3 SITA TASR
26.5.2017 15:58

Do Bratislavy zavítali špičky svetovej diplomacie, aby spoločne s odborníkmi diskutovali nielen o politike, ale aj o vplyve technológií na spoločnosť na konferencii Globsec 2017. S prejavom vystúpil aj prezident Andrej Kiska. Zdôraznil tri skutočnosti, ktoré v ňom vyvolávajú v súčasnosti obavy.

Kiskove dôvody na obavy

Ako dôvody na obavy Kiska vníma skutočnú demokratickosť inštitúcií Západu, zasahovanie nepriateľov do našich záležitostí a voľby, ktoré sa stali hrou o prežitie demokratického osudu.

"Po prvé, v poslednej dobe bojujeme o to, aby inštitúcie Západu – či už NATO alebo EÚ - sa udržali ako spoločenstvo demokratických krajín založených na spoločných hodnotách. Po druhé, dovolili sme nepriateľom slobodného sveta, aby príliš zasahovali do našich záležitostí. Po tretie voľby sú hrou o prežitie nášho demokratického sveta," konštatoval prezident vo svojom prejave.

Kiska si myslí, že spoločné hodnoty sú našou najsilnejšou zbraňou proti nepriateľom. Sú dôvodom, prečo dokážeme konať globálne ako obhajcovia ľudských práv a rešpektovať dôstojnosť každej ľudskej bytosti. Podľa Kisku nie je potrebné hrať "ruskú ruletu" o zánik NATO, EÚ alebo celej západnej civilizácie zakaždým, keď ľudia uplatňujú svoju slobodu hlasovať.

Silný transatlantický vzťah

"Momentálne je našou úlohou ako politických lídrov, aby sa naše voľby stali opäť nudnými. Vážne by sme mali urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme upokojili volebné súboje, nie súboje o prežitie nášho demokratického sveta," vyhlásil. Výsledky volieb v Holandsku, Rakúsku či Francúzsku podľa neho ukázali, že sa môžeme spoliehať na voličov, keď lídri prejavia odhodlanie nájsť riešenia a politickú odvahu brániť spoločné zásady a hodnoty.

Vo svojom prejave neopomenul ani summit NATO, ktorý sa konal vo štvrtok v Bruseli, na ktorom sa nový americký prezident Donald Trump zúčastnil po prvý raz. "Buďme úprimní, mnohí z nás sa obávali, čo možno očakávať. Našťastie, náš transatlantický vzťah je taký silný, ako vždy. Držíme spolu, kryjeme sa navzájom. Aliancia zostáva základom našej bezpečnosti. Navyše máme nového spojenca — Čiernu horu," konštatoval.

Podľa neho ľudia potrebujú žiť bez strachu. Akékoľvek prostriedky, ktoré budú vynaložené na obranu, nebudú nikdy dostatočné. "Aby sme sa cítili bezpečne, potrebujeme získať dôveru v našu spoločnú vôľu. Nemali by sme mať vôbec pochybnosti o tom, či si pomôžeme. Toto by malo byť jasným odkazom lídrov Aliancie pre všetkých tých, kto by nás rád testoval," uzavrel.

Poľsko pomôže utečencom

Poľsko je pripravené v prípade potreby pomôcť a zabezpečiť bezpečnosť pre tých, ktorí sú pre konflikty na Blízkom východe nútení opustiť svoje domovy, povedal Andrzej Duda na bezpečnostnej konferencii. "Ide o našu humanitárnu povinnosť," uviedol poľský prezident v reakcii na novinársku otázku, ako sa poľská vláda stavia k utečencom a budovaniu humanitárnych koridorov.

Duda vo svojom prejave konštatoval, že Poľsko si želá, "aby NATO a EÚ ostali jednotné". Úlohu strednej Európy vidí v obhajovaní "politiky otvorených dverí".

Duda deklaroval pripravenosť Poľska "vyvážať bezpečnosť", resp. nasadiť svojich vojakov do misií NATO. Poľskí vojaci sú už teraz dôležitým prvkom lotyšskej skupiny a neskôr v júli majú byť nasadení do Rumunska, kde sa zúčastnia na cvičeniach a posilnili miestnu obrannú skupinu aliancie. Poľsko je podľa prezidenta tiež pripravené zintenzívniť svoje aktivity v oblastiach, kde už sú poľskí vojaci nasadení, konkrétne v Afganistane a Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok