Kotlebovcov chcú rozpustiť, Čižnár sa obrátil na Najvyšší súd

TA3 TASR
25.5.2017 12:14

Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu je v ohrození. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal Najvyššiemu súdu návrh na jej rozpustenie. Ide vraj o extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami, ktorá svojou činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky. Polícia v poslednej dobe začala vyšetrovať viacero jej členov.

Biele deti či ukryté symboly

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou rozpustiť kotlebovcov. S ĽSNS sa v poslednej dobe spája viacero káuz; napríklad kauza neonacistických symbolov ukrytých v číslach, protižidovský status poslanca Stanislava Mizíka, slová Milana Uhríka o bielych deťoch či sporné výroky v rádiu poslanca Milana Mazureka.

Podobný osud, aký teraz hrozí ĽSNS, pred rokmi postihol Slovenskú pospolitosť. Najvyšší súd ju rozpustil v roku 2006 s argumentom, že jej činnosť je v rozpore s Ústavou. Išlo o prvý podobný prípad v dejinách moderného Slovenska. Predsedom Pospolitosti bol terajší šéf ĽSNS Marian Kotleba.

Zakročte, vyzýval Fico

Premiér Robert Fico 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby proti kotlebovcom zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok