Matovič hovoril o dôkazoch proti Kaliňákovi, ten hovorí o blúznení

TA3 TASR
17.5.2017 14:29

Minister vnútra Robert Kaliňák si podľa Igora Matoviča urobil zo štátneho majetku súkromnú realitnú kanceláriu. Matovič sa na tlačovke vrátil ku kauze zámeny dvoch pozemkov ministerstva vnútra za štyri byty pre policajtov. Kaliňák považuje slová opozičného predstaviteľa za blúznenie.

Matovič hovoril o dôkazoch proti Kaliňákovi, ten hovorí o blúznení
SITA

Pozemky údajne podhodnotili

"Jedna zamieňaná nehnuteľnosť bola v centre Bratislavy na Rajskej ulici, druhá na Bajkalskej ulici vedľa budúceho Národného futbalového štadióna. Tieto pozemky mali hodnotu o viac ako milión eur vyššiu, za akú ich Kaliňák zamenil," tvrdí Matovič. Obe nehnuteľnosti osobne navštívil. "Na Bajkalskej sme sa rozprávali s pánom, ktorý tam viac ako 20 rokov prevádzkuje reštauráciu. On mal na ten pozemok znalecký posudok spred piatich rokov, ktorý hovoril o cene 1,3 milióna eur. Podľa Kaliňáka to malo hodnotu menej ako 400.000 eur. Ten istý pozemok nacenil minister ani nie na tretinu ceny," vyhlásil šéf Obyčajných ľudí.


Na margo druhého pozemku na Rajskej poznamenal, že susediaci podnikateľ mal viackrát záujem parcelu od rezortu vnútra odkúpiť, alebo dlhodobo prenajať. "Ministerstvo mu odpísalo, že prípadný odpredaj nie je možný. Ale už o pár mesiacov sa spustil mechanizmus, vyrobili sa znalecké posudky podstatne nižšie ako trhová cena a celý biznis sa odklepol," povedal Matovič. Pod zámenou je podľa jeho slov podpísaný šéf sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku na ministerstve vnútra Robert Pintér, ktorý v minulosti podnikal s Kaliňákom a Jánom Počiatkom. "Čo tento človek ešte robí na slobode a v pozícii ministra vnútra?" pýtal sa Matovič.

Blúznenie, ktoré je zbytočné komentovať

Matovičova kritika je podľa Kaliňáka nezmyselná. „Toto blúznenie pána Matoviča je, myslím si, zbytočné vôbec komentovať,“ reagoval šéf rezortu vnútra. Pripomenul pritom, že za vlády Ivety Radičovej, keď bol Matovič súčasťou vládnej koalície, predal štát v tej istej lokalite pozemok za 54 eur za meter štvorcový. Kaliňák by bol preto podľa jeho slov rád, keby sa opozičný politik zaoberal najprv týmto „jeho“ prevodom. „Ak my máme byť zodpovední za to, že sme sedemnásobne drahšie predali pozemok v tej istej lokalite ako on, tak potom tomu prestávam rozumieť, a preto hovorím, že je to blúznenie,“ zdôraznil.     

Minister tiež odmietol, že by niektoré zámenné zmluvy jeho ministerstva z minulosti mali byť nezverejnené. Nie je tiež podľa neho pravda, že by sa nerobili elektronické aukcie, verejné súťaže. „Robili sme, ale nedostali sme ani hodnotu znaleckého posudku,“ pripomenul napríklad predaj areálu bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, za ktorý ministerstvo získalo 26,2 milióna eur, aj keď znalecký posudok bol na sumu 32,3 milióna eur.     

Ministerstvo vnútra zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta s výmerou 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená. Druhý pozemok, na Bajkalskej ulici v Novom Meste, mal rozlohu 2000 štvorcových metrov. Na ňom stojí budova, ktorá nebola vlastníctvom rezortu a na pozemku mala tvoriť ťarchu. Za tieto pozemky, ktoré nevedel rezort využiť, získalo ministerstvo štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste. Zámenu ministerstvo označilo za štandardnú.

Budovy boli zanedbané

Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík ešte začiatkom mája povedal, že zámenou pozemkov vo vlastníctve rezortu vnútra za nehnuteľnosti v rámci riešenia bytovej otázky pre policajtov štát neprerobil. "Myslím si, že z tých informácií, ktoré sme už uviedli, je zrejmé, že štát určite pri tomto obchode nebol stratový," vyhlásil. Ministerstvo vnútra zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta s výmerou 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená. Druhý pozemok, na Bajkalskej ulici v Novom Meste, mal rozlohu 2000 štvorcových metrov. Na ňom stojí budova, ktorá nebola vlastníctvom rezortu a na pozemku mala tvoriť ťarchu.

Budova bola pritom podľa Netíka čiernou stavbou a rokovania s jej majiteľom by boli značne komplikované. "Aj na pozemku na Rajskej ulici, takisto na pozemku na Bajkalskej ulici, sú budovy, ktoré buď treba sanovať, to znamená, že ich treba zbúrať, lebo nevyhovujú staticky, alebo je to budova, ktorá nie je vlastníctvom ministerstva vnútra, čiže je tam ďalší majiteľ a je tam ťarcha na pozemku," zdôraznil hovorca.

Bol to štandartný postup

Za tieto pozemky, ktoré nevedel rezort využiť, získalo ministerstvo štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste. Zámenu nehnuteľností a bytov však Netík označuje za štandardnú vec a ministerstvo takto postupuje už niekoľko rokov. Argumentuje tým, že je to jednoduchý spôsob, ako sa dopracovať k služobným bytom pre policajtov v Bratislave. "Bytová otázka a služobný byt aj pre rodiny s deťmi nám pomáha nájsť policajtov, ktorí by mohli v Bratislave slúžiť," doplnil.

Na otázku, prečo sa ministerstvo nesnažilo predať pozemky v elektronickej aukcii, Netík odpovedal, že by to bolo možné, ale trvať by to mohlo aj päť či šesť mesiacov. Pritom rezort potrebuje problematiku bývania riešiť okamžite. Okrem toho by ani tento spôsob nemusel byť zárukou, že predaj sa uskutoční za znaleckú cenu. Ako príklad uviedol predaj areálu nemocnice na Patrónke, kde sa taktiež nepodarilo dosiahnuť znaleckú cenu. Tá bola stanovená na 33 miliónov eur a v piatom kole elektronickej aukcie predaja dosiahlo ministerstvo sumu 26 miliónov eur. "Je jasné, že nevieme predávať za znalecké posudky jednotlivé nehnuteľnosti," skonštatoval Netík s tým, že rovnako by to bolo aj v tomto prípade. Konečnú cenu považuje za prijateľnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok