Hackeri napadli britské nemocnice, útoky hlásia organizácie z celého sveta

TA3
12.5.2017 18:50

Viaceré veľké organizácie z celého sveta hlásia, že sa stali terčom masívnych hackerských útokov. Prípady hlásia z Veľkej Británie, Španielska, Spojených štátov, Číny, Ruska ale aj ďalších krajín. Bezpečnostní analytici sa domnievajú, že útoky môžu spolu súvisieť.

Nefungovali počítače ani telefóny

Počítačové systémy nemocníc v rôznych častiach Anglicka vyradil z činnosti rozsiahly útok hackerov. Vážne problémy hlásili napríklad zdravotnícke zariadenia z Londýna, Blackburnu, Nottinghamu a z grófstiev Cumbria a Hertfordshire.

V postihnutých zariadeniach, ktoré patria do systému britského verejného zdravotníctva, nefungovali počítače ani telefóny. Vyzvali preto pacientov, aby s výnimkou urgentných prípadov odložili plánované návštevy a vyšetrenia v nemocniciach na neskorší termín. Na odstránení problémov pracujú špecialisti na informačné technológie. Kto môže stáť za predpokladaným kyberútokom, nebolo bezprostredne známe.

Podľa vyhlásenia NHS boli informačné systémy celkovo 16 nemocníc a zdravotníckych zariadení infikované škodlivým programom zvaným ransomware, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné výmenou za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov.

Na obrazovkách napadnutých počítačov sa podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach objavili výzvy na zaplatenie výkupného vo výške 300 dolárov, a to vo virtuálnej mene bitcoin. Hackeri súčasne tvrdili, že sa im podarilo rozšifrovať uložené dáta. Predstavitelia NHS však zdôraznili, že nie sú indície o tom, že by sa hackeri v rámci útoku zmocnili údajov pacientov.

Masívne infikovanie v Španielsku

Španielske úrady prijali mimoriadne opatrenia na ochranu kľúčovej infraštruktúry v reakcii na "masívne infikovanie" osobných a firemných počítačov škodlivým softvérom. Ide o takzvaný ransomware, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov.

Španielske Národné centrum na ochranu kľúčovej infraštruktúry momentálne zisťuje rozsah útoku. Požiadalo o informácie viac ako 100 poskytovateľov energetických, dopravných, telekomunikačných a finančných služieb pôsobiacich v krajine. Hackeri napadli v Španielsku viacero firiem, okrem iných spoločnosť Telefónica. Podľa madridského ministerstva priemyslu postihnuté spoločnosti nemuseli v dôsledku útoku obmedziť svoje služby ani nedošlo k ohrozeniu osobných údajov klientov.

 

Útok na viac ako 70 krajín sveta

Podľa španielskych expertov sa do počítačov dostala nová verzia programu WannaCry. Ten napáda Windows, šifruje súbory na napadnutých počítačoch a požaduje výkupné za ich odblokovanie. K podobným útokom ransomwarom údajne došlo aj v ďalších krajinách po celom svete vrátane Číny, Ruska, USA, Talianska, Taiwanu a Vietnamu. Útok mohol postihnúť až viac ako 70 krajín sveta.

Mnohí experti na kybernetickú bezpečnosť sú presvedčení, že útoky novou verziou WannaCry spolu súvisia, hoci jednoznačne to ešte potvrdené nebolo.  Agentúra AP uviedla, že rumunská tajná služba zachytila pokus o kybernetický útok na bližšie nešpecifikovanú vládnu inštitúciu, ktorý pravdepodobne vykonala skupina APT28, známa aj ako Fancy Bear.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok