Rokovanie parlamentu aj o vyvlastňovaní pozemkov pod diaľnicami

TA3 SITA
11.5.2017 09:04

Poslanci majú za sebou tretí rokovací deň a aj hodinu otázok na premiéra a ministrov. O čom diskutovali a o čom už aj rozhodli - tak to prezradila naša kolegyňa Ľuba Oravová.

Čakajú väčšiu efektivitu

Podľa návrhu vlády má byť povoľovanie výstavby diaľnic efektívnejšie. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zároveň v predloženom materiáli upravuje aj katastrálny zákon. Vlastníci pozemkov, na ktorých majú byť diaľnice postavené, budú mať možnosť obhájiť svoje záujmy.

Zložitému procesu vyvlastňovania má pomôcť zavedenie nového právneho inštitútu predbežnej držby, ktorý pred ukončením vyvlastňovacieho procesu umožní vykonávať vopred vymedzené a odstrániteľné práce v nevyhnutnom rozsahu.

Rozhodli o doplňujúcich voľbách

Doplňujúce voľby primátorov, starostov a obecných poslancov v aktuálnom volebnom období sa budú môcť vyhlásiť najneskôr do 31. októbra 2017. Počíta s tým novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú schválil parlament. "Novela rieši kolíziu starých a nových volebných zákonov," uviedol jeden z predkladateľov Tibor Bernaťák (SNS). Právnu normu navrhol spolu s Martinom Glváčom, Dušanom Jarjabkom, Tiborom Glendom (všeti Smer-SD) a Bélom Bugárom (Most-Híd).

Ak by takáto novela zákona nebola prijatá, posledné doplňujúce voľby by sa podľa Bernaťáka mohli uskutočniť 15. augusta 2018. Riadne komunálne voľby by mali byť pritom začiatkom novembra 2018, teda necelé tri mesiace po doplňujúcich.

Takto by sa podľa Bernaťáka vlastne doplňovacie voľby mohli konať už počas kampane pred riadnymi komunálnymi voľbami. Mohlo by pritom vzhľadom na rozdielne pravidlá dôjsť k zvýhodneniu alebo znevýhodneniu kandidátov. "Bolo by to nespravodlivé," poznamenal. Zmena zákona má teda zabezpečiť, aby doplňujúce voľby nezasahovali do prípravy riadnych komunálnych volieb v roku 2018.

Špekulácie s pôdou

Rokovací deň ukončili návrhom na zmenu ústavného zákona z dielne SNS. Národniari ním chcú zabrániť špekulatívnemu výkupu slovenskej pôdy. O návrhu majú rokovať aj v piatok 12. mája. Pre stranu je ochrana pôdy prioritnou témou. V súčasnosti je SR podľa SNS vystavená hrozbe tzv. špekulatívneho výkupu poľnohospodárskej pôdy, preto predložila návrh ústavného zákona, ktorý má za cieľ zakotviť rámec ochrany pôdy pred takýmto špekulatívnym výkupom, ktorý by mohol mať rozsiahle negatívne následky.

Za špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy je podľa návrhu potrebné považovať jej výkup, s cieľom nevyužívať poľnohospodársku pôdu na účely poľnohospodárstva. V budúcnosti tak Slovensku hrozí, že bude ohrozená potravinová bezpečnosť štátu a v neposlednom rade by mal špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy za následok ohrozenie postavenia domácich poľnohospodárov, ktorí sa v súčasnosti nemôžu finančne rovnať s poľnohospodármi na spoločnom európskom trhu.

Cieľom návrhu je zakotvenie definície, že pôda je "neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý požíva osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti", a to priamo v článku 44 Ústavy SR. Strana upozorňuje, že v poslednom období vo svete veľké množstvá pôdy kupujú čínske, americké, nemecké a francúzske spoločnosti. Štát sa musí postarať, aby neprišlo k takému rozpredaju pôdy, ktorý poškodí občanov SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok