Na východe Slovenska sa zrútil vrtuľník, hasiči na palube zahynuli

TA3 SITA TASR
10.5.2017 15:11

Na východnom Slovensku sa zo stometrovej výšky zrútil policajný vrtuľník ministerstva vnútra. Na palube boli štyri osoby, dve zahynuli. Tragédia sa odohrala vo vojenskom priestore letiska v Prešove.

Išlo o rutinné cvičenie

"Prezident Hasičského a záchranného zboru potvrdzuje, že pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Jeden z mužov zomrel na mieste nehody, druhý v košickej nemocnici. Riaditeľ HaZZ Alexander Nejedlý konkretizoval, že let neprežili hasiči vo veku 48 a 43 rokov.

"Do našej nemocnice bol vrtuľníkom privezený mladý muž, ktorý bol v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii. Pacient utrpel ťažkú polytraumu, poranenia hlavy a hrudných orgánov. Naši lekári ho asi 50 minút resuscitovali. Zraneniam, ktoré boli nezlučiteľné so životom, napokon podľahol," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ivana Stašková.

Pilot a operátor pád prežili a sú vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove, kde sa podrobili operačnému zákroku. "Jeden z nich je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. Je stabilizovaný, pri vedomí, mimo ohrozenia života. Utrpel zlomeninu pravej stehennej kosti, zlomeniny pravých rebier, ako aj tvárových kostí vpravo. Druhý pacient je hospitalizovaný na ARO – v bezvedomí, na umelej pľúcnej ventilácii. Utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí. Je stabilizovaný, v kritickom stave," informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia. Podľa polície k zrúteniu došlo vo výške 100 metrov a 200 metrov od miesta vzletu.

Boli podvesení pod vrtuľníkom

K tragickému pádu došlo za zatiaľ nevyjasnených okolností pri rutinnom výcviku. Informoval o tom na mieste tragédie minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý vyjadril pozostalým a ich rodinám úprimnú sústrasť. „Chcem, aby vedeli, že tak ako oni stáli vždy pri ľuďoch, ktorí zachraňovali, tak budú všetci ich kolegovia pri nich stáť,“ povedal minister.

Výcvik evakuácie osôb z nebezpečného prostredia vykonávali v priestoroch prešovského vojenského letiska policajní a hasičskí záchranári od rána. Pri jednej z týchto záchranných akcií zhruba o 14:30 hod pri záverečnom manévri vrtuľník spadol. Záchranári boli v tom čase podvesení pod vrtuľníkom blízko k palube. „Následne došlo k pádu vrtuľníka, ktorý postupne padol na nos a doskokom dozadu ostal v polohe ako je teraz,“ uviedol Kaliňák s tým, že sa tak stalo priamo pred očami ostatných záchranárov.

„Na palube boli najlepší leteckí záchranári, najlepší leteckí inštruktori, ktorí učili leteckých záchranárov, ako používať nový vrtuľník a žiaľ pri tomto výcviku sa vrtuľník z neznámych príčin zrútil,“ uviedol prezident HaZZ Alexander Nejedlý. „Do svojej práce vždy nastupujeme s tým, že sme jednou nohou na druhej strane. Sme tu preto, aby sme pomáhali ľuďom a vôbec si neuvedomuje, že sa to takto môže skončiť,“ dodal.

Nositelia medailí

Obeťami tragédie sú záchranáriski hasiči Radoslav Lacko a Peter Toďor. Radoslav Lacko sa narodil v roku 1968 v Prešove. V HaZZ pôsobil od roku 1992. V roku 2002 sa stal veliteľom čaty na hasičskej stanici v Prešove a v tejto funkcii zotrval až do roku 2015, kedy bol prezidentom HaZZ menovaný do funkcie riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Počas služby mu v roku 2012 udelili medailu za službu v HaZZ II. stupňa a v roku 2005 medailu za službu v HaZZ III. stupňa. Aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v HaZZ. Jeho kolega Peter Toďor sa narodil v roku 1974 v Prešove. Od roku 1999 do 2002 pôsobil na Okresnom úrade na odbore požiarnej ochrany v Sabinove ako príslušník jednotky požiarnej ochrany.

Nasledujúcich osem rokov slúžil ako technik – strojník na hasičskej stanici v Lipanoch. V rokoch 2010 – 2012 pôsobil na hasičskej stanici v Prešove ako hasič záchranár – špecialista. Od 1. novembra 2012 vykonával funkciu veliteľa družstva na spomínanej hasičskej stanici. Počas služby v HaZZ mu v roku 2013 udelili medailu za službu v HaZZ III. stupňa. Peter Toďor aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v HaZZ a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby.

Kondolovali prezident aj premiér

Prezident SR Andrej Kiska prostredníctvom sociálnej siete vyslovil úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí havárie policajného vrtuľníka. "Dvaja hasiči zomreli pri páde policajného vrtuľníka. Ich prácou a poslaním bolo zachraňovať ľudské životy. Teraz sami o ne prišli," uviedol prezident.

Ako ďalej konštatoval, osudným sa im stal výcvik, keďže chceli byť ešte lepší a chceli sa naučiť pomáhať ešte viac. "Domov k svojim rodinám sa už nevrátia. Už nezachránia žiaden ľudský život. Mnohé tváre zaliali slzy. V mnohých rodinách je obrovský pocit smútku. Všetkým pozostalým chcem vysloviť úprimnú sústrasť," kondoloval prezident. Zároveň dodal, že verí v skoré zotavenie dvoch zranených policajtov.

Premiéra Roberta Fica veľmi mrzí strata dvoch mimoriadne skúsených hasičov, ktorí denne zachraňovali ľudské životy, no ten ich vyhasol pri nehode. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým rodinám a zároveň vyslovujem nádej, že dvaja príslušníci policajného zboru, ktorí boli prítomní vo vrtuľníku, sa vrátia k svojim blízkym," dodal na sociálnej sieti predseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok