Macron už nie je šéfom hnutia, jeho predstavitelia menia názov

TA3 TASR
8.5.2017 21:11

Predstavitelia hnutia Vpred!, za ktoré kandidoval centrista Emmanuel Macron a uspel v druhom kole prezidentských volieb, rozhodli o zmene názvu tohto subjektu, s ktorým pôjdu do júnových parlamentných volieb.

Macron už nie je šéfom hnutia, jeho predstavitelia menia názov
SITA/AP

Približne 280-tisíc členov

Macron sa zároveň vzdal predsedníckeho kresla hnutia, oznámil na tlačovej konferencii generálny tajomník hnutia Richard Ferrand. Podľa jeho slov má hnutie v súčasnosti približne 280.000 členov a sympatizantov, 3000 lokálnych straníckych výborov, z ktorých je 400 v zahraničí.

Ferrand poďakoval všetkým členom a tisíckam dobrovoľníkov, ktorí pomáhali v predvolebnej kampani a bez účasti ktorých by Macron nedosiahol taký výrazný volebný úspech.

Ferrand zdôraznil, že vlani založené politické hnutie prechádza nevyhnutnými zmenami. Pripomenul, že Macron sa stal prezidentom všetkých Francúzov a preto sa dnes vzdal predsedníckeho kresla hnutia Vpred!, pričom vedenie strany za jeho dočasnú šéfku zvolilo Catherine Barbarouxovú.

Do volieb s novým názvom

Generálny tajomník zároveň dodal, že hnutie ide do júnových parlamentných volieb s novým názvom "Republika vpred" (La République en marche), pričom ustanovujúci zjazd novej strany by sa mal uskutočniť do 15. júla tohto roku.

S odkazom na voľby do Národného zhromaždenia Ferrand uviedol, že kandidáti hnutia budú oznámení pre každý z 577 volebných obvodov v krajine. Zatiaľ je na straníckej listine iba 14 mien kandidátov pre parlamentní voľby.

Ferrand zdôraznil, že mená 577 kandidátov už boli vybrané nominačným výborom strany v súlade s kritériami, ktoré Macron predstavil v januári tohto roku, stále však prebieha "previerka" navrhnutých mien na poslancov Národného zhromaždenia za Republiku vpred.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok