Čínsky prezident vyzýva na zjednotenie s Taiwanom

TASR
9.10.2011 10:10

Na zlepšenie vzťahov s rivalským Taiwanom vyzval dnes čínsky prezident Chu Ťin-tchao vo svojom prejave pri príležitosti stého výročia revolúcie, ktorá zvrhla v Číne cisársku vládu.

Čínsky prezident vyzýva na zjednotenie s Taiwanom

Čína a Taiwan by mali "zaceliť rany minulosti a pracovať spoločne v úsilí o veľkolepé oživenie čínskeho národa", povedal Chu na oficiálnej slávnosti konanej v Pekingu. Informovala o tom agentúra AP.
Tento rok sa nesie v znamení stého výročia udalostí, ktoré sa začali v roku 1911, keď revolucionári v pevninskej Číne zvrhli vládu cisárskej dynastie Čching.


O dva a pol mesiaca nato bola ustanovená Čínska republika. Jej vláda však v roku 1949 - po víťazstve Mao Ce-tungových komunistov nad Čankajškovými nacionalistami v čínskej občianskej vojne - ušla v politickom chaose na Taiwan.


Dnešnej slávnosti v pekinskej Veľkej sieni ľudu sa prekvapujúco zúčastnil aj bývalý čínsky prezident Ťiang Ce-min (85), o ktorom sa nedávno objavili špekulácie, že je už buď mŕtvy, alebo blízko k smrti.  
Ťiang stál na čele krajiny v období rozsiahlych zmien po potlačení demokratického povstania na námestí Tchien-an-men z roku 1989.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok