Do Španielska pôjde aj debutantka vo fedcupovom tíme Schmiedlová

SITA, TA3
11.4.2012 17:26

Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková a debutantka v tíme Karolína Schmiedlová tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu slovenských tenistiek na stretnutie so Španielkami o svetovú skupinu Pohára federácie 2013 družstiev žien, ktoré sa uskutoční 21. - 22. apríla 2012 na antuke v Marbelle.

Káder oznámil na stredajšej tlačovej besede v NTC v Bratislave kapitán reprezentácie SR Matej Lipták.
Víťazka dvoch turnajov ITF v tureckej Antalyi z rovnakého počtu ostatných týždňov Karolína Schmiedlová figuruje v kvartete namiesto inej tínedžerky Jany Čepelovej, ktorá má problémy s posunutou platničkou. Sedemnásťročná Košičanka by sa v prípade štartu stala dvadsiatou Slovenkou v tejto súťaži v ére samostatnosti. Úradujúcu Juniorku roka v SR Karolínu Schmiedlovú trénersky vedie v rámci programu Národného tenisového centra Milan Martinec. Zatiaľ poslednú premiéru priamo na dvorci (nielen v nominácii) absolvovala 6. februára 2011 v Bratislave proti Češkám spomenutá Čepelová.

"Jane Čepelovej zdravotný stav nedovoľoval hrať. Oslovil som Janette Husárovú, ktorá sa vyjadrila, že vo Fed Cupe už chce dať priestor mladším hráčkam. V hre bolo viacero mien, zvolil som našu najlepšiu juniorku Karolínu Schmiedlovú," povedal Matej Lipták a dodal: "Vo vyjadreniach by som bol opatrný. Šance vidím 50 na 50, očakávam ťažký zápas. Španielky sú v tímových súťažiach vždy veľmi dobré. Naše hráčky sú síce v rebríčku vyššie, ale súperky mali možnosť zvoliť si povrch, ktorý im najviac vyhovuje."
Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška uviedol: "Pre slovenský tenis je to jeden z najdôležitejších zápasov v tejto sezóne. Máme veľkú šancu prebojovať sa medzi najlepších osem tímov sveta."

Šéfka realizačného tímu Španielok od tejto sezóny Arantxa Sánchezová-Vicariová nahlásila kvarteto Silvia Solerová-Espinosová, Lourdes Domínguezová-Linová, Arantxa Parrová-Santonjová a Nuria Llagosterová-Vivesová. Chýbať teda - rovnako ako vo februárovom štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny edície 2012 v Rusku (3:2 pre "zbornú") - budú dve renkingovo najvyššie postavené hráčky Anabel Medinová-Garriguesová a María José Martínezová-Sánchezová, čo už v utorok predznamenal denník Marca. Zatiaľ čo v prípade Martínezovej-Sánchezovej ide o opätovné zdravotné problémy (niekdajšia 19. hráčka hodnotenia chýba tento týždeň v Barcelone pre zranenie pravého stehna), Medinovú-Garriguesovú vynechala Sánchezová-Vicariová pre neuspokojivú formu z ostatného obdobia, ale aj odlišnú filozofiu: "V súvislosti s ňou považujem za dosť problematické, že nevychádza práve najlepšie s ďalšími hráčkami. V Pohári federácie je dôležitá aj atmosféra v tíme a jeho zomknutosť. V tomto smere Anabel nezapadá do kádra."

V každom tíme ešte môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý sa uskutoční v piatok 20. apríla.

Zápas Španielsko - Slovensko je situovaný do areálu Club de Tenis pri hoteli Puente Romano. Hrať sa bude pred hľadiskom so základnou kapacitou 2500 miest. Hlavným rozhodcom bude Francúz Stéphan Cretois. Na empajre sa budú striedať jeho krajan Pascal Maria a Poľka Gabriela Zalogová. Sobotňajšia časť programu sa začne o 13.00 h, v nedeľu sa bude hrať od 12.00 h. V prvý deň sa uskutočnia dve dvojhry (jednotky tímov proti dvojkám) a v druhý deň rovnaký počet singlových súbojov (najprv jednotky proti sebe, následne vzájomný súboj dvojok) a po nich štvorhra. V andalúzskej Marbelle na juhu Pyrenejského polostrova sa v sezónach 2009 - 2011 konal antukový turnaj WTA so štatútom International. Vlani začiatkom apríla triumfovala terajšia líderka svetového rebríčka Viktoria Azarenková z Bieloruska.

Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky sa dostali do "prelínačky" prostredníctvom februárového víťazstva nad Francúzkami 3:2 v bratislavskom dueli 1. kola II. svetovej skupiny PF 2012. Elitnú osmičku už po roku opustili vlani, keď najprv podľahli vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny neskorším šampiónkam Češkám a potom smolne prehrali v "záchranárskom" zápase so Srbkami (zhodne 2:3 v Bratislave).
Španielsko je 5-násobným víťazom Fed Cupu (1991, 1993, 1994, 1995 a 1998). V slávnej ére v 90. rokoch minulého storočia sa okrem aktuálnej kapitánky Arantxe Sánchezovej-Vicariovej opieralo o Conchitu Martínezovú. Španielky 4. - 5. februára podľahli vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Ruskám v Moskve 2:3 na tvrdom povrchu v hale. Proti Slovenkám si vybrali extrémne odlišné základné podmienky, čiže antuku vonku. V kádri pred dvoma mesiacmi boli Carla Suárezová-Navarrová, Silvia Solerová-Espinosová, Arantxa Parrová-Santonjová a Nuria Llagosterová-Vivesová.

Pôjde o druhý vzájomný duel v tejto súťaži. Paradoxom je fakt, že aj premiérový sa konal v Španielsku. Vtedy však Fed Cup mal iný formát, takže tento súboj v rámci finálového turnaja spred desiatich rokov teraz nemal vplyv na určenie výhody domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite. Slovenky zvíťazili nad Španielkami 2. - 3. novembra 2002 vo finále Pohára federácie v Maspalomase 3:1, keď dva body získala Daniela Hantuchová a rozhodujúci Janette Husárová. Zhodou okolností to bolo v stretnutí so Sánchezovou-Vicariovou, od sezóny 2012 šéfkou realizačného tímu Španielok.

Hantuchová v utorok pre agentúru SITA povedala: "Bude to niečo výnimočné. Vraciame sa tam na fedcupové stretnutie po desiatich rokoch a určite to vyvolá veľa krásnych spomienok. Dúfajme, že aj tentoraz budeme úspešné. Bude to však veľmi náročné najmä tým, že sa hrá na antuke u Španielok. Doma na betóne by to bolo o inom, takto sa šance veľmi vyrovnávajú. Povedala by som, že to bude ťažšie ako vo februári proti Francúzkam."

Oficiálne predbežné nominácie tenistiek na stretnutie Španielsko - Slovensko o svetovú skupinu pohára federácie 2013 reprezentačných družstiev žien (hrá sa 21. - 22. apríla 2012 na antuke v Club de Tenis Puente Romano v Marbelle):
Slovensko: Dominika Cibulková (17. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, 122. vo štvorhre), Daniela Hantuchová (19. / 45.), Magdaléna Rybáriková (90. / 190.), Karolína Schmiedlová (479. / 770.), kapitán: Matej Lipták
Španielsko: Silvia Solerová-Espinosová (64. / 370.), Lourdes Domínguezová-Linová (111. / 95.), Arantxa Parrová-Santonjová (166. / 28.), Nuria Llagosterová-Vivesová (168. / 20.), kapitánka: Arantxa Sánchezová-Vicariová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok