Homer Simpson pobúril ruskú cirkev, dôvodom je scénka z kostola

TA3 ČTK
4.5.2017 06:37

Predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi požadujú zvýšenie vekovej hranice pre sledovanie amerického animovaného seriálu Simpsonovci pre epizódu, v ktorej hlavný hrdina Homer loví v kostole pokemonov, virtuálne postavy odchytávané v reálnom svete pomocou mobilných telefónov.

Homer Simpson pobúril ruskú cirkev, dôvodom je scénka z kostola
TA3/youtube/Vuikos

Falošné morálne hodnoty

V ruských médiách sa podľa kňazov začala propaganda falošných morálnych hodnôt, ktorá cielia na mladistvých. V novom dieli seriálu Simpsonovci hrá hlavný hrdina Homer obľúbenú hru aj v miestnom kostole. Na pokarhanie kňaza odpovie, že "hra je obľúbenejšia než bol kedysi Ježiš".

Podľa predstaviteľov pravoslávnej cirkvi popularita hrdinov seriálu stojí na ich "ohavnosti", a preto je potrebné pred nimi mládež chrániť. Nový diel môže vraj podkopať morálne zásady mladistvých a vyprovokovať ich, aby sa do kostola vydali loviť pokemov.

Chcú vytvoriť ochranné pásmo

Kňazi požadujú zvýšiť vekovú hranicu pre sledovanie seriálu. Sú si vraj vedomí, že nie je možné jeho vysielanie zakázať úplne. V súčasnej dobe je v Rusku relácia odporúčaná pre divákov od 16 rokov. Ruská televízia 2x2 už oznámila, že nový diel neodvysiela.

Podľa niektorých duchovných sú Simpsonovci žiarivým príkladom toho, že médiá šíria silnú propagandu falošných morálnych hodnôt. "Dokonca vo filmoch pre deti sa začali masovo objavovať hrdinovia netradičnej sexuálnej orientácie," povedal moskovský kňaz Andrej Novikov. Cieľom tejto propagandy je podľa neho rozložiť ruskú spoločnosť.

Petrohradský kňaz Vladimir Vasiliki si myslí, že ruský mediálny trh by mal vytvoriť "ochranné pásmo pre mediálne produkty", ktoré bude nevhodný obsah filtrovať. Súd v Jekaterinburgu nedávno obvinil ruského blogera Ruslana Sokolovského z hanobenia viery, keď v miestnom najväčšom pravoslávnom kostole lovil pomocou mobilného telefónu pokemonov. Hrozí mu až tri a pol roka v nápravnom zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok