Do Rwandy sa vracia jedno z najohrozenejších zvierat sveta

TA3 TASR
3.5.2017 06:54

Desať rokov po tom, čo v Rwande spozorovali posledné takéto zviera, sa do východoafrickej krajiny začali vracať nosorožce - z Juhoafrickej republiky tam dopravili desať nosorožcov ostronosých.

Do Rwandy sa vracia jedno z najohrozenejších zvierat sveta
SITA/AP

Nosorožce prepravovali 30 hodín letecky aj po súši, cieľom bol Národný park Akagera, ktorý má rozlohu 1200 štvorcových kilometrov a nachádza sa na severovýchode Rwandy, na hraniciach s Tanzániou. Na budúci týždeň privezú desať ďalších nosorožcov.

V 70. rokoch minulého storočia žilo v parku vyše 50 jedincov nosorožca ostronosého, nazývaného aj čierny alebo africký, ale pytliaci ich lovili, až kým tieto zvieratá nevymizli. Medzinárodná organizácia na ochranu prírody African Parks, ktorá spolu s vládnou radou v súčasnosti riadi rwandský park, posilnila bezpečnostné opatrenia. K týmto opatreniam patrí sledovací tím ochranárov, útvar so psami vycvičenými na stopovanie pytliakov a helikoptéra na sledovanie zo vzduchu.

"Nosorožce sú jedným zo symbolov Afriky. Stále sú mimoriadne ohrozeným druhom a ich počty klesajú na mnohých miestach kontinentu, keďže ilegálny obchod s ich rohami je výnimočne lukratívny," uviedol šéf organizácie African Parks Peter Fearnhead.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok