Fico oznámil zmeny v Zákonníku práce. Pozrite si, čo sľubuje vláda

TA3 SITA
1.5.2017 16:29

Predseda vlády Robert Fico predstavil nové sociálne opatrenia. Zmeny v Zákonníku práce sa týkajú zákazu sociálneho dampingu, výšky minimálnej mzdy či príplatkov za prácu v noci.

Návrhy predloží Richter

Sociálny balíček z dielne Smeru-SD predstavil predseda vlády na prvomájových oslavách v Mestskom parku v Nitre. Medzi navrhovanými opatreniami je zvyšovanie minimálnej mzdy, zákaz sociálneho dumpingu v súvislosti so zamestnávaním pracovníkov zo zahraničia a materská dovolenka pre otcov. Smer-SD chce okrem toho presadiť zvýšenie príplatku za prácu v noci a zvýšenie príplatku za prácu počas víkendov a sviatkov.

Podporiť chce dochádzanie ľudí za prácou zavedením príspevku za presťahovanie sa. Návrhy by mal predložiť minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter na vláde a neskôr v parlamente. Podľa Fica by sa tým mohli poslanci zaoberať už na júnovej schôdzi. „Myslím si, že tieto opatrenia bez akýchkoľvek problémov prejdú,“ vyhlásil Fico.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Smer-SD chce do Zákonníka práce presadiť zákaz sociálneho dumpingu. V praxi to má znamenať, že robotníci dovezení zo zahraničia budú musieť mať rovnaké podmienky ako domáci.

„My nemôžeme súhlasiť s tým, aby sem zamestnávatelia navozili lacnú pracovnú silu, dali im nízke mzdy a dali im podmienky v práci, ktoré dnes Zákonník práce zakazuje, pretože to by vytláčalo našich ľudí z roboty. Nech sa páči, pán zamestnávatelia, keď sem chcete niekoho doviezť, musí tento človek pracovať za tých istých podmienok, ako pracujú naši ľudia,“ povedal premiér.

Smer-SD chce podľa Fica dynamicky pristúpiť k zvyšovaniu minimálnej mzdy tak, aby sa už v roku 2018 „razantne priblížila k 500 eurám mesačne a aby v roku 2019 500 eur už aj prekročila. Musíme mať najvyššiu minimálnu mzdu v krajinách V4 a na tomto aj robíme,“ vyhlásil premiér.

Strana navrhuje tiež zaviesť 10-dňovú platenú dovolenku pre otcov, ktorú si budú môcť vybrať do mesiaca od narodenia svojho dieťaťa. Podľa Fica to bude významný krok pre podporu mladých rodín.

Príspevky na presťahovanie sa

Na Slovensku pracuje v noci 240-tisíc zamestnancov. Momentálne je príplatok za prácu v noci 20 percent z minimálnej mzdy, Smer-SD ho navrhuje zvýšiť na 50 percent, čo bude v praxi znamenať zvýšenie príplatku z 0,50 eura na 1,25 eura na jednu hodinu. Priemerný zamestnanec si tak podľa Fica ročne prilepší o viac ako 500 eur. Do Zákonníka práce chcú ďalej zakotviť, aby za prácu v sobotu, v nedeľu a cez sviatok bol 100-percentný príplatok.

Smer-SD chce podporiť cestovanie ľudí za prácou zvýšením už zavedených príplatkov a zaviesť nový príspevok na presťahovanie sa. Tento príspevok už na Slovensku v minulosti bol. „Chceme zaviesť atraktívny príspevok za to, že človek sa rozhodol presťahovať, zmeniť spôsob svojho života a nájsť si prácu v regióne, kde je práce podstatne viac,“ uviedol premiér.

Prišli tisícky ľudí

Fico vo svojom príhovore na pódiu v parku opakovane zdôraznil, že Slovensku sa darí. Nevyhol sa kritike médií a opozície, ktorá podľa neho robí politiku nenávisti. „Držme sa filozofie, že keď sa krajine darí - a dnes sa krajine ekonomicky a finančne darí, je našou povinnosťou podeliť sa s verejnosťou o tieto dobré ekonomické výsledky,“ zdôvodnil Fico navrhovaný sociálny balíček.

Slovensko, Poľsko, Česko a Maďarsko podľa Fica ťahajú hospodársky rast celej Európskej únie. „Keby u nás nebol hospodársky rast, ktorý sa blíži k štyrom percentám a podobné je to aj v krajinách V4, dnes by Európska únia nemohla hovoriť o pozitívnom hospodárskom raste. Všetci pozerajú s určitou mierou závisti na tento región,“ povedal Fico.

Súčasťou osláv sviatku práce organizovaných Smerom-SD bol koncert Olympicu a ďalší kultúrny program. Podľa Ficových slov sa dnešného podujatia v Nitre zúčastnilo vyše 8 300 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok