Fico prezradil, akými opatreniami chce zlepšovať životnú úroveň

TA3 TASR
28.4.2017 12:32

Premiér Robert Fico predstavil opatrenia, ktoré majú zvýšiť životnú úroveň ľudí. Zmeny sa majú uskutočniť najmä v Zákonníku práce.

Sľubuje zvyšovanie minimálnej mzdy

Medzi opatrenia patrí výraznejšie zvyšovanie minimálnej mzdy, odmeny za prácu v noci a vyššie príplatky za prácu počas víkendu. "Som absolútne presvedčený, že ľudia si takýto prístup zaslúžia. Ak sa darí ekonomike, musíme prijať opatrenia, ktoré pocítia ľudia vo svojich peňaženkách," skonštatoval premiér Robert Fico.

Upozornil na to, že Slovensko by v priebehu tohto roka malo zaznamenať jednu z najnižších mier nezamestnanosti, klesá verejný dlh aj deficit. "Ak sa darí ekonomike, štátu je potrebné tieto výsledky pretaviť do lepšej životnej úrovne ľudí. Chceme ísť ďalej tak, aby sme neohrozili verejné financie," uviedol premiér.

img-6683_0a000002-1c5e-86d9.jpg

Odmeny za prácu v noci

Z hľadiska minimálnej mzdy podľa premiéra by mala dosiahnuť 60 % zárobku v národnom hospodárstve. Taktiež majú byť aj štedrejšie odmeny za prácu v noci či počas sobôt a nedieľ.

"Dnes neexistujú žiadne ustanovenia, ktoré by zvýhodňovali týchto zamestnancov. Ak v štátny sviatok sú ľudia doma a ide im normálne plat, ten kto ide cez štátny sviatok do práce, mal by dostať dvakrát toľko. A to sa týka aj soboty a nedele. Nie sme v žiadnej krízovej situácii. Dajme ľudom najavo, že si ich prácu počas víkendu vážime," povedal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok