Matovič klame, listy poslancom nečítame, tvrdí kancelár Guspan

TA3 TASR SITA
27.4.2017 12:40

Nikto zo zamestnancov kancelárie parlamentu ani predseda parlamentu Andrej Danko nečítajú korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom, vyhlásil vedúci Kancelárie Národnej rady Daniel Guspan. Lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča vyzval, aby ak má dôkazy, že sa v kancelárii číta pošta, nech ich predloží, ale ak ich nemá, nech s obvineniami prestane.

Zamestnanci pod tlakom

"Dôrazne sa ohradzujem voči klamstvám a divadlu, ktoré predvádza Igor Matovič. Matovič klame. Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že akýkoľvek zamestnanec NR SR alebo predseda Danko číta listy poslancov. Táto predstava je absurdná a zvrátená, nie je založená na žiadnom dôkaze ani indícii. Je to len politické divadlo," povedal Guspan.     

Kancelárovi je ľúto, že Matovičova kampaň dostáva pod tlak zamestnancov, ktorí nie sú mediálnymi hviezdami. "Sú to ľudia, ktorí si za 500 eur mesačne čistého robia svoju prácu. Stojím si za tými ľuďmi, odkazujem im, aby sa nedali zlomiť a ospravedlňujem sa im za obvinenia pána Matoviča," odkázal.

Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. "Listy sa nečítajú, ale tie identifikované ako bezpečnostné riziko sa kontrolujú, ale len v nevyhnutnom rozsahu," uistil Guspan s tým, že jeho nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

Nešťastná dikcia príkazu

Zdôraznil však, že sporné body týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré bude vo štvrtok na budúci týždeň.

"Pozastavenie však neznamená, že sa bezpečnostné previerky nebudú robiť. Budú. Korešpondencia, ktorá je od fyzických osôb či anonymov a bude špecifikovaná ako možné riziko, bude umiestnená v objekte mimo NR SR a poslanci, ktorí sú adresátmi, budú vyzvaní, aby si ju prišli prevziať osobne. Ale budú musieť strpieť bezpečnostné opatrenia, ktoré trvajú niekedy aj päť hodín," avizoval.     

Na otázku, ako mohli zamestnanci nečítať listy, keď v nich mali odhaľovať vulgarizmy, Guspan priznal, že tento jeho príkaz mal pomerne nešťastnú dikciu. "Mysleli sme tým pohľadnice, korešpondenčné lístky či texty na obálke. Listy sa ale nečítajú," zdôraznil. Guspan tiež odmietol, že by sa v parlamente dlhodobo zadržiavala pošta. "Išlo len o jednu vulgárnu pohľadnicu pre Igora Matoviča a jeden list pre Borisa Kollára (Sme rodia), ktorý mal vulgarizmus na obálke. Obe zásielky boli celý čas v podateľni," povedal.

Kancelár zopakoval, že od jeho príkazu bolo skontrolovaných 789 zásielok, z ktorých bolo preverených 39, čo je 4,9 percenta. "To si myslím, že je zanedbateľný objem. Medzi tými 39 boli aj zásielky pre koaličných poslancov, je teda ťažké obviniť našich zamestnancov, že selektívne otvárajú poštu," dodal.

Majú nadprirodzené schopnosti?

Matovič si myslí, že Danko, Guspan a zamestnanci kancelárie majú nadprirodzené schopnosti, pretože dokážu nájsť v listoch vulgarizmy, aj keď listy poslancom nečítajú. Ako povedal na tlačovej besede, Guspan médiám poskytol trápne argumenty. „Vedúci kancelárie kapitána ŠtB vysvetlil, že tieto schopnosti prebrali od Danka. Kontrolovali vulgarizmy v listoch, ale tie nečítali. Budem rád, ak sa kapitán ŠtB ukáže a vysvetlí, ako to robí, lebo sa nám to zíde,“ vyhlásil. Podľa neho Danko sa skrýva za Guspana. „Nikto nepochybuje, že je to z hlavy Danka. Takúto hlúposť by nebol nikto iný schopný vymyslieť. Ani Guspan,“ zdôraznil Matovič.

Matovič sa pozastavil aj nad argumentom, že má dokázať, že listy čítali. „Zamestnancom prikázali porušovať ústavu a potom sa postaví pred občanov s tým, že je absurdná predstava, že ich čítali. Chcú mi povedať, že ich len otvorili, ale nečítali, keď to mali v príkaze napísané,“ povedal Matovič s tým, že Guspanovi hrozí štyri až desať rokov väzenia. Matovič sa obáva aj toho, že ak sa otvárajú listy, čo robí vedenie NR SR s mailami pre poslancov. Matovič si myslí, že listy sa otvárali, aby sa dozvedeli, čo mu ľudia píšu. O otváraní listov pre poslancov bude rokovať parlamentné výbor pre ľudské práva, ktorý vedie členka OĽaNO Erika Jurinová. Tá rokovanie oznámila na tlačovej besede.

Matovič v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.     

Opozícia dala aktuálne Dankovi ultimátom. Ak do piatkového poludnia neodstúpi z funkcie, budú iniciovať mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať ho z postu šéfa NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok